Sval je stroj, který spaluje tuky

Přebytečný tuk se v těle ukládá do tukových buněk. Jejich množství se utváří podle toho, co jíme a co děláme. Geny na tomto jevu nenesou žádnou vinu. Množství tělesného tuku závisí na životním stylu. Lidské tělo potřebuje pro svou činnost svou odpovídající hladinu podle aktivity fyzické a duševní. Jestliže žijeme v určitém tempu delší dobu, udržujeme si také svou hladinu tuku, tělo si vytváří tukové buňky.

Vznikne samostatná jednotka těla – tukové buňky potřebují krevní zásobení, množství enzymů, periferní nervy, hladinu hormonů i pojivovou tkáň tak, aby tukové buňky dokázaly tělu stále nabízet potřebné množství tuku. Tělo poznalo a přisvojilo si toto množství tuku jako vlastní součást a snaží se ji také chránit, nechce o ni přijít. Průběžně kontroluje svou hladinu svými hormonálními a biochemickými mechanizmy. Speciální látka glycerol vznikající rozkladem tuků upozorní řídící centrum v mozku o klesající hladině tuku a mozek spustí obranný mechanizmus. Zpomalí jej, zvýší ukládání (dělá si rezervu), to vede ke zvýšení chuti k jídlu. Proto také běžné formy diet nemohou fungovat.

Tělo si navyklo na svou obvyklou udržovanou úroveň tuku a pokud pokračuje nerovnice malý výdej – větší příjem, má úroveň tuku tendenci vzestupnou. Podle pozorovacích studií přibývá asi 30 gramů tuku denně, za rok to dělá 10 kg, za 3 – 4 roky máme o 20 kg tuku více. Proces přibývání je tedy poměrně pomalý.

Chceme-li tento stav změnit a úroveň tuků snížit, musíme také změnit poměr mezi příjmem a výdejem. Trpělivě a opět pomalu jej stejným způsobem udržovat a popsanou tendenci snižovat. V praxi to znamená nehubnout rychleji než o 1/4 kg tuku týdně. Jinak se tělo začne bránit, naše svaly vydráždí enzymy shromaždující a ukládající tuk a vyprovokují chuť k jídlu až k nepříčetnosti.

Tělesný tuk se ukládá v tukových buňkách, ale spaluje se pouze v mitochondriích svalových buněk. Aby se tuk přesunul z tukových buněk do buněk svalových, je zapotřebí účinné živiny zvané L-karnitin. Čím vyšší je hladina karnitinu ve svalu, tím více tělového tuku se může přesunout a spálit. Tělo si dovede L-karnitin vyrobit samo. Jestli ale máme nadváhu a zahájíme drastickou dietu, přestaneme si také vyrábět karnitin a optimální spalování je ohroženo.

Závěrem:
Redukční dietu pomalu. Hubnout tempem 1/4 kg tuku za týden. Doplňovat L-karnitin současně s rozmanitým a opakovaným cvičením, při kterém překonáváme mechanický odpor – sval je stroj, který spaluje tuky. Systematičnost nedovolí jo – jo efekt.

 

Zpět nahoru