prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Špalda

22.04.2013

Pro současnou dobu je charakteristický návrat k některým již polozapomenutým (alespoň pro nás, Čechy) zdrojům potravy. Jedním je špalda, latinsky Triticum spelta, která byla ve staré češtině označována půvabným slůvkem samopše. Jedná se o druh nešlechtěné pšenice.

 

Špalda byla již pěstována před několika tisíci lety starými Egypťany, v Evropě ji v minulosti pěstovali Keltové a Germáni. Ve starém Řecku se z ní pekl chléb. Římští legionáři ji dostávali jako součást mzdy. V průběhu doby byla nahrazena šlechtěnou pšenicí, která zemědělcům zaručovala vyšší výnosy. Dalo by se říci, že se jednalo o starověký druh genetického inženýrství. Ve středověku ji používala proslulá léčitelka svatá Hildegarda.

 

Nicméně v současnosti se špalda opět vrací na výsluní zájmu. Je ceněna pro vysoký obsah vlákniny, minerálních látek a bílkovin. Je důležité ale uvést, že obsahuje i vyšší procento lepku, takže výrobky z ní by neměli konzumovat pacienti dodržující bezlepkovou dietu. Je pěstována v ekologickém zemědělství, protože není u ní nutnost používat umělá hnojiva a je odolná oproti škůdcům a chorobám. Dále má nižší toxicitu pro alergické jedince (u potravinové alergie).

 

Velmi oblíbena je ve Švýcarsku, kde se z ní připravuje obdoba rizota pod názvem špaldoto, dále je zde používána jako sladová příměs do některých druhů piva. Také je v této zemi ze zelených zrn vyráběn takzvaný zelený kaviár (grunken). V celém světě se z ní vyrábí kávovina, která je zdravou náhražkou kávy a neobsahuje kofein. Tato káva má velmi jemnou chuť a měla by uspokojit i náročné milovníky kávy. Dále se zní připravuje mouka, která se dá použít při pečení například koláčů či dalšího pečiva. Má charakteristickou ořechovou příchuť.

 

Z důležitých látek obsahuje nenasycené mastné kyseliny, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a vitamíny ze skupiny B.

 

Špalda má pozitivní vliv na naši imunitu. Má ale i vnější využití. Slupkami z jejího obilného zrna se plní polštáře a matrace, které jsou lehké a přizpůsobí se tvaru těla. Takto plněné polštáře se dají nahřát a přikládají se na kolena při artroze či na břicho při menstručních bolestech.

 

V našem sortimentu můžete najít Špaldový nápoj a Bio špaldové kafe.

 

V současnosti se špalda hlavně pěstuje na Blízkém Východě, v USA a Kanadě. U nás se pěstuje na biofarmách, ale vzhledem k jejím pozoruhodným vlastnostem musíme doufat, že vejde do širšího povědomí a zájem o ní bude stoupat.


Související články:
Biopotraviny a redukční dieta
Co jsou biopotraviny?
Stručná celozrnná BIO kuchařka - Špalda
Quinoa
Svatojánský chléb a jiné dobroty našich babiček
Špalda, prastarý druh pšenice


22.04.2013
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS