Silvestrovské veselení s brusinkou

brusinka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Na konci roku nás čeká nejen vánoční hodování, ale i večírky a rodinné oslavy. Tradice by se měly o svátcích dodržovat, ale na silvestra si můžeme dovolit v kuchyni i trošku zaexperimentovat. Pokud si chcete ozvláštnit silvestrovské občerstvení něčím netradičním, vyzkoušejte brusinku! V zimě prospěje i Vašemu zdraví, zejména močovým cestám, žaludku a dutině ústní díky vysokému obsahu polyfenolů a dalších prospěšných látek.

Špenátová roláda s lososem

Těsto:

400 g čerstvého baby špenátu, 4 vejce, 2 lžíce tučného jogurtu, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene, špetka soli Náplň: 250 g tvarohu, 200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček), 1 lžíce medové hořčice, 1 lžíce brusinkového prášku, sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti, 100 g uzeného lososa na plátky

Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenát dáme do cedníku a spaříme vařící vodou z konvice, následně zchladíme pod tekoucí studenou vodou, vymačkáme a nasekáme najemno. Do jogurtu vmícháme žloutky, přidáme špenát, mouku s práškem do pečiva a sůl. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do špenátové směsi. Plech vyložíme pečicím papírem, rozetřeme na něj rovnoměrně těsto a pečeme asi 15 minut. Po upečení na plát těsta položíme další arch pečicího papíru, celé obrátíme a opatrně sejmeme papír, na kterém jsme těsto pekli. Necháme lehce zchladnout. Náplň připravíme smícháním a vyšleháním surovin. Namažeme ji na upečený základ, poklademe plátky lososa a opatrně zatočíme jako roládu. Tu zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme dobře vychladit v lednici. Před podáváním ji nakrájíme ostrým nožem na jednotlivá kolečka.

Aperitiv s brusinkou

(1 drink)

4 cl ginu nebo vodky, 6 cl brusinkového džusu, 1 lžička brusinkového prášku, kostky ledu, šumivé víno na dolití (třeba Prosecco)

V brusinkovém džusu rozmíchejte brusinkový prášek. Do sklenice dejte led a postupně na něj nalijte džus, gin nebo vodku a pomalu dolijte šumivým vínem. Nemíchejte a rovnou podávejte.

Kokosovo-brusinkové minimuffiny (45 ks)

Těsto:

100 ml řepkového oleje, 2 vejce, 120 g cukru, 250 g bílého jogurtu nebo tvarohu, 1 polévková lžíce rumu, 75 g strouhaného kokosu, 200 g hladké mouky, 2 čajové lžičky kypřicího prášku z vinného kamene, 3 hrsti sušených brusinek namočených předem na pár hodin v jablečném džusu

Krém:

300 ml mléka (rostlinného nebo kravského), 1 sáček vanilkového pudinku, 80 g cukru, 1 mascarpone, 2 zarovnané lžíce brusinkového prášku

Předehřejte si troubu na 175 °C. Do forem na muffiny vložte papírové košíčky. V míse šlehačem smíchejte olej, vejce, cukr, jogurt a rum do hladké konzistence. Přidejte strouhaný kokos, mouku a kypřicí prášek do pečiva, promíchejte. Nakonec brusinky, ze kterých předem slijete džus. Těsto rovnoměrně nalijte do papírových košíčků a pečte 20 minut. Podle návodu uvařte hustý pudink s cukrem. Tekutiny použijte méně, než je uvedeno na obale, abyste získali mnohem hustší konzistenci výsledného krému. Pudink nechejte vychladnout. Přidejte mascarpone a brusinkový prášek, vyšlehejte ručním šlehačem nebo robotem do hladka. Dobře vychlaďte a pomocí cukrářského sáčku nebo stříkačky ozdobte upečené muffiny.

Zdroj: www.energy.cz