Semínka, ořechy a máslíčka z nich

cm orechy a seminka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jsou to hotové poklady a každé jídlo zásadně obohatí o zdraví prospěšné živiny. Navíc skvěle chutnají, takže zařadit je do jídelníčku není žádná věda. My vám představíme naše osvědčené tipy a jednoduché recepty.

TA PESTROST!

  • OŘECHY – Mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, makadamové ořechy, para ořechy, pekanové ořechy, tygří ořechy, kokos
  • SEMÍNKA – Sezam (světlý loupaný, neloupaný, černý), dýňové semínko, konopné semínko, slunečnicové semínko, lněné semínko, mák, chia

JAK JEDNODUŠE POUŽÍT

  • PESTA – jednoduše rozmixujte bylinky, semínka, ořechy nebo rovnou hotové máslo, olej. Dochuťte solí, lahůdkovým droždím a je to.
  • POMAZÁNKY – kombinujte libovolné máslo nebo umixovaná semínka či ořechy s pečenou zeleninou nebo uvařenou luštěninou, ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Skvělá pomazánka na kváskový chléb nebo tortilly. No a jistě víte, že bez sezamového másla tahini se neobejdete při přípravě tradičního hummusu.
  • SALÁTOVÉ ZÁLIVKY A DIPY – stačí máslo a ostatní ingredience smíchat v misce nebo v malé zavařovačce (zašroubovat víčko a protřepat).
  • SMOOTHIES NEBO SMOOTHIE BOWLS – přidejte jakékoliv máslo, semínka nebo ořechy, kombinujte s ovesnými vločkami, čerstvým nebo zmraženým ovocem, špenátem. Výborná a zdravá snídaně.
  • DO SLANÉHO A SLADKÉHO PEČIVA – chleba, dalamánky, sušenky, bábovky.
  • Jednoduchý SLADKÝ KRÉM můžete použít k přípravě dortových krémů či krémů na muffiny, nebo třeba jako dip k ovoci. Jakékoli máslo + sirup nebo med + skořice nebo vanilka: naší nejoblíbenější kombinací je sezamová pasta tahini + datlový sirup.
  • POSYPKY všeho možného – namočená, opatrně opražená semínka nebo ořechy na kaše, saláty, rizota, pomazánky, krémové polévky, do jogurtu.

RYCHLÉ A JEDNODUCHÉ RECEPTY

Kapustové chipsy

100 g kešu namočených na 2 hodiny rozmixujte se 100 ml vody, 3 lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžícemi citronové šťávy a lžičkou soli na konzistenci kaše. Kousky kapusty v míse promíchejte s kešu kaší, rozložte na pečící papír, pečte 35 minut při 150 °C.

Kešu majonéza

Výborná na saláty, do tortill, sendvičů.

100 g kešu namočených na 2 hodiny rozmixujte s 50 ml vody, 2 lžícemi citronové šťávy, 1/2 lžičkou soli. Za stálého mixování přilévejte 2 lžíce olivového oleje.

Veganský parmazán

100 g namletých kešu smíchejte s 3 lžícemi lahůdkového droždí a solí podle chuti, používejte jako parmazán.

Gomasio

Smíchejte 100 g lehce upražených semínek (nejčastěji se používá sezam) a 1 lžičku soli, kousek mořské řasy, vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři. Používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek.

Ořechové mléko z vlašských ořechů

200 g vlašských ořechů namočte na několik hodin do vody, kterou několikrát vyměňte. Poté ji slijte a zalijte litrem čisté vody. Můžete přidat kousek mořské řasy, špetku soli nebo datle. Důkladně rozmixujte, přeceďte přes pláténko, hmotu dobře vymačkejte. Nápoj použijte na zalití granoly, přípravu kaší, smoothies, na vaření a pečení. Zbylou drť přidejte do těsta na muffiny, sušenky nebo kuličky.

Granola

Smíchejte oblíbené vločky, sušené ovoce, přidejte sirup a kokosový olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C.