Resveratrol – antioxidant nebo něco více

Resveratrol je látka obsažená ve vinných hroznech. Réva vinná je popínavá dřevnatá liána z čeledi révovitých. Jedná se o fenolickou sloučeninu (derivát stilbenu), která je barvivem obsaženým právě ve slupkách hroznů červeného vína. Proto se ve velkém množství objevuje v červeném víně (méně již v bílém či růžovém). Ovšem vyskytuje se také v řadě dalších druhů ovoce (například černém rybízu, borůvkách nebo moruších) nebo také v arašídech.

Jeho funkce v rostlinách není zcela přesně popsána, pravděpodobně ale hraje roli v ochraně před plísňovými chorobami. Stejně jako řada dalších přírodních látek ze skupiny antioxidantů chrání buňky před oxidativním stresem. Oxidativní stres, který znamená zvýšení množství kyslíkových radikálů v krvi, je chápán jako příčina mnoha akutních i chronických onemocnění, ale také jako jev, přirozeně doprovázející stárnutí organismu. Oxidativní stres je zkoumán v souvislosti se vznikem velké řady nemocí.

Antioxidanty (a tedy i resveratrol) omezují aktivitu kyslíkových radikálů, tím že buď zabraňují jejich vzniku, nebo je mění do méně či vůbec reaktivní podoby. Odborníci zvažují a diskutují o tom, zda resveratrol může být může být užitečnou součástí prevence a léčby řady vážných nemocí, včetně nádorových a kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby či diabetu. Vychází se z předpokladu, že resveratrol má díky svému epigenetickému působení vliv na proces proliferace, tedy rychlé množení buněk.

K tomu dochází u většiny nádorových onemocnění. Další, co může hrát roli, je to, že resveratrol snižuje tvorbu prostaglandinů, které nejen podporují zánětlivé procesy, ale rovněž i stimulují růst nádorových buněk. Tyto protizánětlivé účinky by mohl být vhodným doplňkem celkové léčby, například při zánětu tlustého střeva, a to i proti těm typům, které souvisejí se vznikem nádorů tohoto orgánu, zejména pak ulcerózní kolitidě. Další z uvažovaných možností je, že vzhledem ke své schopnosti vázat se na estrogenové receptory dokáže ovlivňovat i vznik a vývoj rakoviny prsu.

Ovlivňuje také metabolismus tuků, potlačuje oxidaci lipoproteinů s nízkou hustotou i shlukování krevních destiček, což jsou všechno procesy, které hrají důležitou roli při vzniku aterosklerózy. Užitečný může být i při odstraňování následků infarktu. Preventivní efekt proti chorobám srdce a cév byl prokázán také u kuřáků. Principem protizánětlivého působení resveratrolu by mělo být potlačení transkripce čili přepisu genů, které jsou zodpovědné za zrod zánětlivých procesů.

A to je důležité, protože zánět je klíčem k celé řadě nemocí.  Může se jednat například o choroby srdce a cév, některé typy nádorů, diabetes, ale také obezita. Resveratol rovněž zmírňuje zánětlivé procesy, které vznikají ve svalech po intenzivní fyzické zátěži, a proto jej lze využít u sportovců pro urychlení regenerace.

Zpět nahoru