Přírodní rostlinné šťávy – Arónie černá

V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby, šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.

Arónie černá – temnoplodec (Aronia melanocarpa)

Arónie, keř s plody podobný jeřábu, má původ ve východní části Severní Ameriky, kde roste převážně na vlhkých lokalitách typu bažin, rašelinišť apod. Dnes se zčásti jako okrasná, ale pro-nutričně vysoce hodnotný plod zejména jako zdraví prospěšná rostlina, pěstuje na různých kontinentech a v četných oblastech včetně České republiky a její využití i všeobecné povědomí o prospěšnosti konzumace plodů se stále rozšiřuje. Pro konzumaci ve formě ovocných výrobků (šťávy, kompoty, vína, džemy) i pro výrobu doplňků stravy se využívají výhradně plody.

Účinné látky

Plod Arónie má tmavěrudou až černou barvu díky extrémně vysokému obsahu anthokyanů (až 1500 mg/100 g) patřících do skupiny bioflavonoidů, z nichž jsou nejvíce zastoupeny cyanidin, malvidin, peonidin, pelarginidin a delfinidin. Plod obsahuje i další polyfenolické látky typu kyseliny kávové, kvercetinu či epikatechinu, dále karoteny, pektinové látky, rutin, třísloviny, sorbitol. Z vitaminů se ve významnějším množství vyskytuje vitamin B2, obsah vitaminu C kolísá od 10 do 60 mg/100 g. Z minerálů stojí za zmínku značný obsah železa, jódu (až 400µg/100 g) a mikroelementů bóru, fluóru, manganu, mědi, molybdenu aj.

Působení, účinky

Arónie je ceněna zejména pro mimořádně vysoký obsah antioxidačně působících látek, jako jsou anthokyany a další polyfenolické látky. Tyto antioxidanty pomáhají v těle chránit buňky a tkáně před destruktivním působením volných kyslíkových radikálů tzv. kyslíkovým stresem, způsobeným znečištěným prostředím, potravinami obsahujícími toxické příměsi, fyzickým či psychickým stresem, apod. a tím snižují riziko vzniku nežádoucích procesů v organismu a oddalují nástup projevů stáří. Příznivě působí při zánětech, mají antimikrobní účinky. Používají se jako antidiabetikum, snižují hladinu krevního cukru a podporují vlastní syntézu inzulínu. Plod se díky obsahu rutinu používá i ke zpevňování cévních kapilár, ke snižování vysokého krevního tlaku, ke snižování obsahu cholesterolu v krvi jako prostředek proti ateroskleróze. Jsou popsány blahodárné účinky při projevech nachlazení i při zápalu plic.

 

Zpět nahoru