Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Pomelo

13.02.2016
Pomelo

Pomelo je známý citrusový plod, i když nepříliš oblíbený pro poměrně pracný způsob loupání. Pomelo je plod stromu pomela, latinsky Citrus maxima a je mezi citrusovými plody ten největší. Původem pochází z oblastí jihovýchodní Asie, ale rozšířil se po celém světě. Pěstuje se hlavně v USA (v Kalifornii), Číně a Mexiku. V Evropě se pěstuje ve Španělsku, ale v daleko menší míře. Plod jako gigant mezi citrusovými plody může dorůst až do váhy 5 kg, ale vzhledem k praktičnosti můžeme v obchodech spíše koupit plody s váhou kolem jednoho kilogramu.

Z významných látek pomelo obsahuje zejména draslík, dále železo a z vitamínů vitamíny A a C. Obsahuje poměrně málo kalorií a hodně vody, takže je vhodné jako součást dietního jídelníčku, pokud se chceme vyhnout zvýšené hladině cholesterolu a tím i zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních nemocí. Je doporučováno při kocovině, žaludečních obtížích, kašli, zahlenění a na ošetření otoků.

 

Důležité je při užívání léků vědět, že látky obsažené v pomelu mohou inhibovat enzymovy komplex cytochromu P450 a narušovat odbourávání některých léčivých látek. Jako přírodní lék je pomelo velmi oblíbené v Číně. Tyto léky se vyrábějí z jeho různých částí - semen, květu, kůry, plodů, či nakrájených a vysušených plátků. Léčí se jimi například kašel, zlepšuje trávení, mírní otoky a pomáhají i při překonání kocoviny.

 

Jak již bylo zmíněno, poměrně složité je pomelo správně oloupat. Je třeba ho nejdříve oloupat jako grep či pomeranč, ale pak je třeba každý dílek zbavit tenké bílé slupky, která je odborně označována jako albedo. Tato slupka je velmi hořká a zcela by zkazila chuť pomela. Zbaveno této slupky je již pomelo velmi chutné. Nicméně po oloupání je třeba ho rychle sníst, protože rychle vysychá. Můžete ho dát i do různých asijských jídel či do kuřecích pokrmů, například do ragú. Je zajímavé, že někdo využívá i kůru pomela, ze které se vyrábí marmeláda či sirup, nebo se zpracuje ve formě kandovaného ovoce. Ale zde je ten problém, že nevíme, jak byla tato kůra chemicky ošetřena. Můžeme ji omýt, ale zbytky chemických látek mohou přesto v kůře zůstat.

 

Na závěr jako zajímavost lze uvést, že někdy se můžete setkat i s názvem šedok, což pochází z anglického pojmenování pro pomelo - shaddock. Je tak pojmenováno po námořním kapitánu Shaddockovi, který semena pomela přivezl v 17. století na tehdejší britskou kolonii Barbados.

 

Celková nabídka přípravků obsahující výtažek z pomela.


Související články:
Grapefruity
Pomeranče
Citroník limonový (Citrus limon)


13.02.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Přírodní prostředky proti migréně
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
Nízký krevní tlak
Chceme zdraví a hezkou postavu, ale chováme se tak? 6 tipů, jak to změnit
Začněte s detoxikací: právě teď!

231,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS