prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Pohankový závin

17.12.2015
Pohankový závin

Z pohledu TČM je zimní období elementem vody a v našem těle se projevuje vlhkem a hlenem. Pohanka je vynikající plodinou, která má charakter zahřívající a vysušující. Makové semínko obsahuje velké množství organického vápníku, který mohou naše buňky plně využít. Semínko Ostropestřece mariánského je vynikající potravinou pro ochranu jaterní tkáně. Pokud chceme mít na talíři tedy něco dobrého, ale zároveň zdravého, je tento závin skvělou variantou. Pokud si jej připravíme pro vánoční stůl, můžeme jej „zasněžit“ kokosovou moučkou.

Ingredience:

  • 300 g pohanky (umixovaná)
  • 100 g mandlí nebo vlašských ořechů (umixované)
  • 100 g kokosové mouky
  • 30 g chia semínka (umixované)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce agáve
  • voda dle potřeby (vznikne vláčné těsto jako na klasický pečený závin)

 

Vypracujeme těsto, na folii vyválíme placku a plníme různými náplněmi.



 

Pomocí folie těsto zavineme a necháme chvíli ztuhnout v lednici.




Z tohoto množství jsou dva záviny - opravdu dlouhé! :-)

 

Maková nádivka:

  • 400 g umletého máku
  • 100 g umletého semínka ostropestřece
  • 2 lžíce psyllia
  • Med dle chuti
  • Voda na rozředění, aby vznikla nádivka
  • Můžeme přidat rozinky

 

Raw povidla:

  • Mix ovoce (hrušky, švestky, jablka – vždy jen jeden druh)
  • Psyllium
  • rozinky
  • skořice

 

Přidáme psyllium, můžeme i rozinky, skořici, necháme nabobtnat a natřeme na placku. Chuťově vynikající je s dokonale zralým bio mangem. Můžeme také vytvořit placičky, naplnit nádivkou a cca 4 hod usušit v sušičce na teplotu 37° C.

 

Knihu Škola živé stravy - Vitariánství jako cesta naleznete v naší nabídce.


Související články:
Zdravý vánoční salát
Škola živé stravy – živá strava jako Cesta: Čas zimní a vánoční
Škola živé stravy – Proč jíme stále to, co jíme?
Hravě o živé stravě – Přínosy vitariánství a vhodnost u dětí
Raw recepty - Tatarka, hranolky a RAW hořčice
Směs z vlašských ořechů


17.12.2015
autor: Anna Hýžová
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

293,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS