Podzemnice olejná (Arašídy, Arachis hypogea)

cm arasidy

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

S plody podzemnice olejné se můžeme běžně setkávat jako s oblíbenými buráky neboli búrskými oříšky či arašídy. Jejich zdroj, podzemnice olejná (Arachis hypogaea), je rostlina z čeledi bobovitých. Plodem je lusk. Jedná se tedy, poněkud překvapivě, o luštěninu. Podzemnice olejná pochází z jižní Ameriky, kde byla domestikována a vyšlechtěna již před cca 6 tisíci lety. Lusk podzemnice olejné může mít až sedm semen, již zmíněných búrských oříšků. Tato semena jsou obalená fialovým osemením.

Důležité pro naše zdraví je, že arašídy jsou velmi bohaté na přírodní látky. Z nich můžeme jmenovat vitamín B1 (thiamin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin) a B9 (kyselina listová), hořčík, vápník, zinek, fosfor, antioxidanty a například i koenzym Q10.

Jednou z látek, které arašídy obsahují velké množství, je resveratrol. Tato látka se řadí do skupiny flavonoidů. Je přírodní antifungicidální látkou, jež zamezuje vzniku plísní a rovněž je účinným antioxidantem. Antioxidanty jsou skupina přírodních látek, které pomáhají chránit náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

Arašídy také obsahují velké množství bílkovin, tuků i cukrů. Díky obsahu vitamínů ze skupiny B celkově příznivě působí na nervovou soustavu. Někteří odborníci uvažují, že by se mohly preventivně jíst, aby se snížilo riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Další zdroje uvádějí, že mohou pozitivně působit na snížení hladiny krevního cukru nebo mohou pomoci předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob.

Samozřejmě, je třeba zdůraznit, že búrské oříšky by měly být z kvalitního zdroje a neměly by se konzumovat solené!

Arašídy prodávané v obchodech řadíme k suchým skořápkovým plodům (též skořápkové ovoce). Mají velké uplatnění jako příloha k vínu či pivu i jako přísada v kuchyni. Arašídový olej se používá při přípravě salátů i tepelně upravených jídel, je vhodný i na dlouhé smažení. Olej z arašídů se používá ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (k výrobě mýdla, krémů na holení, barev nebo šampónů). Jako zajímavost lze uvést, že se také používá při výrobě výbušnin. V mnoha státech je velmi oblíbené burákové máslo.

Zbytky po lisování arašídů se používají jako ceněný krmný doplněk pro dobytek nebo jsou dále zpracovávány v potravinářství.

Na závěr lze připomenout, že někteří lidé trpí alergií na arašídy. Ta může mít vážné následky, blížící se anafylaktickému šoku. Nejznámější alergeny obsažené v burských oříšcích jsou vicilin a konglutinin. Pacienti s touto alergií se musí vyhýbat arašídům v jakékoliv formě, včetně výrobků s arašídovým olejem.