Pektin (citrusový)

cm pomelo

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Citrusové pektiny, jak už napovídá název, jsou látky nacházející se v citrusových plodech. Citrus (česky nepřesně citroník) je běžné označení a zároveň rozsáhlý botanický rod rostlin z čeledi routovité (Rutaceae), které má původní domov v tropické a subtropické jihovýchodní Asii. Samotné slovo citrus pochází ze starořeckého slova kedros nebo latinského cedrus, kterými byly označovány rostliny s vonnými listy nebo dřevem.

Kde pektin najdeme?

Citrusové plody (společně s jablkem a rybízem) patří mezi ovoce s největším obsahem pektinu. Mezi nejznámější citrusy patří pomeranče, mandarinky, citrony, grapefruity, limetky či pomela. Právě z jejich plodů se velmi často získává pektin, který má nejen využití v kuchyni, ale je také významný pro naše zdraví.

Po chemické stránce jsou pektiny polysacharidy. Jsou součástí stavby stěny buněčných pletiv. Dělí se do dvou skupin – buď jsou nerozpustné ve vodě (tzv. protopektiny), nebo účinkem kyselin či protopektináz i rozpustné. Jsou schopné na sebe vázat vodu, což je důležité při hospodaření buněk s vodou. Pektiny jsou důležité při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné.

Přírodní citrusový pektin se často používá do džemů, marmelád, zavařenin, ale také třeba při výrobě domácích „želatinových medvídků“. Citrusový pektin je obvykle vyráběn z citrusů, které nejsou GMO, tudíž nepochází z geneticky modifikovaných surovin. Nicméně, doporučuji si to ověřit na obalu výrobku. Obvykle platí, že čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne. Citrusový pektin se získává ze slupek citrusových plodů a poté je upraven cukry a solemi.

Význam pektinů

Jejich význam pro naše zdraví spočívá v tom, že přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (snižují množství cholesterolu, které člověk přijímá s tučnými pokrmy) a k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle. Snížením špatného LDL-cholesterolu pomáhají předcházet vzniku aterosklerózy a potížím s ní spojeným, a nepřímo tak chrání před infarktem myokardu.

Pektin v ovoci pomáhá trávicímu traktu – podporuje střevní flóru, pomáhá odstraňovat zažívací potíže, reguluje funkci trávicího traktu a rovněž přispívá k dobré peristaltice střev.