Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Pektin (citrusový)

20.05.2017
Pomelo Citrusové pektiny, jak už napovídá název, jsou látky nacházející se v citrusových plodech. Citrus (česky nepřesně citroník) je běžné označení a zároveň rozsáhlý botanický rod rostlin z čeledi routovité (Rutaceae), které má původní domov v tropické a subtropické jihovýchodní Asii. Samotné slovo citrus pochází ze starořeckého slova kedros nebo latinského cedrus, kterými byly označovány rostliny s vonnými listy nebo dřevem.

Kde pektin najdeme?

Citrusové plody (společně s jablkem a rybízem) patří mezi ovoce s největším obsahem pektinu. Mezi nejznámější citrusy patří pomerančemandarinkycitronygrapefruity, limetky či pomela. Právě z jejich plodů se velmi často získává pektin, který má nejen využití v kuchyni, ale je také významný pro naše zdraví.

 

Po chemické stránce jsou pektiny polysacharidy. Jsou součástí stavby stěny buněčných pletiv. Dělí se do dvou skupin - buď jsou nerozpustné ve vodě (tzv. protopektiny), nebo účinkem kyselin či protopektináz i rozpustné. Jsou schopné na sebe vázat vodu, což je důležité při hospodaření buněk s vodou. Pektiny jsou důležité při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné.

 

Přírodní citrusový pektin se často používá do džemů, marmelád, zavařenin, ale také třeba při výrobě domácích „želatinových medvídků". Citrusový pektin je obvykle vyráběn z citrusů, které nejsou GMO, tudíž nepochází z geneticky modifikovaných surovin. Nicméně, doporučuji si to ověřit na obalu výrobku. Obvykle platí, že čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne. Citrusový pektin se získává ze slupek citrusových plodů a poté je upraven cukry a solemi.

 

Význam pektinů

Jejich význam pro naše zdraví spočívá v tom, že přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (snižují množství cholesterolu, které člověk přijímá s tučnými pokrmy) a k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle. Snížením špatného LDL-cholesterolu pomáhají předcházet vzniku aterosklerózy a potížím s ní spojeným, a nepřímo tak chrání před infarktem myokardu.

 

Pektin v ovoci pomáhá trávicímu traktu - podporuje střevní flóru, pomáhá odstraňovat zažívací potíže, reguluje funkci trávicího traktu a rovněž přispívá k dobré peristaltice střev.

 

Celková nabídka produktů obsahujících pektin citrusový.


Související články:
Léčivé účinky organicky pěstovaných citrusových kůr
Strom jménem Citrus paradisi - grapefruit
Mandarinka (Citrus reticulata)


20.05.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS