
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tento francouzský recept si zamilujete, a to především díky nápadité chuti marinády se sezamovým olejem. Zeleninu navíc můžete obměňovat podle sezóny, sáhnout po čemkoliv, co vám zrovna roste na zahrádce nebo máte ve spíži.
Ingredience
- 2 lžičky koriandru
- 2 lžičky hořčičných semen
- 1/2 lžičky celého černého pepře
- 8 lžic javorového sirupu
- 3 lžíce balsamica
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1/2 dýně hokkaido
- 4 ks mrkve
- 2 ks pastiňáku
- 3 ks tuřínu
- 4 ks šalotky
- čerstvý koriandr
- čerstvá petrželka
- 10 lžic sezamového oleje
- 1 lžička soli
Jak na to?
- Koriandr spolu s hořčičnými semínky a pepřem rozdrťte.
- V míse připravte marinádu: smíchejte javorový sirup, balsamico, olej, sezamová semínka, rozdrcené koření a sůl.
- Zeleninu očistěte, dýni zbavte semen. Dýni nakrájejte na proužky, mrkve rozkrojte podélně napůl, pastinák, tuřín a šalotku nakrájejte na čtvrtiny. Poté zeleninu polijte marinádou a dobře promíchejte.
- Zeleninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 40 minut na 180 °C. Během pečení zeleninu několikrát promíchejte. Ve chvíli, kdy bude měkká a zkaramelizovaná, je hotová. Nechte lehce vychladnout a podávejte posypanou čerstvými bylinkami.
zdroj: www.countrylife.cz