Opuncie mexická

Opuncie mexická (Opuncia ficus indica) je známá také pod názvem indiánské fíky. Je zajímavé, že se vyskytuje ve dvou formách, jedna je s trny, jedna bez trnů. Pocházejí z Ameriky, kde se vyskytují od Kanady až po jižní oblasti jižní Ameriky. Největší tradicí má však pěstování v Mexiku.

Samotná opuncie je z hlediska botaniky řazena mezi kaktusy. Důležitý pro přírodní medicínu je plod, který roste na konci plochých, oválných listů. Tvarem se podobá fíku a jeho barva se mění od červené přes zelené až na žlutou. Z plodů je se jí pouze šťavnatá a křehká dužina. Je dobré vědět, že pokožka plodů je pokryta někdy (hlavně pokud není z obchodů) jemnými chloupky, které je třeba setřít před konzumací.

Bylo zjištěno, že u některých lidí nadměrná konzumace plodů opuncie může způsobit žaludeční potíže. Odborníci zjistili, že opuncie obsahuje sloučeniny, které se vážou na tuky v potravě a znemožňují jejich vstřebávání, což pomáhá při hubnutí. K těmto sloučeninám patří gumy a slizy, které kromě tuků mohou vázat i cukry.

Výtažek dále obsahuje pektin, což je druh rozpustné vlákniny, která navozuje pocit sytosti a tím pomáhá při procesu hubnutí. Opuncie dále obsahuje řadu aminokyseliny, které pomáhají snižovat pocit únavy.

Z vitamínů obsahuje vitamin A, dále vitaminy ze skupiny B (riboflavin, thiamin a niacin) a některé minerály (vápník, hořčík, železo a draslík). Tato rostlina se rovněž využívá i v kosmetice. Výtažku z opuncie napomáhají zlepšovat hydratační a ochranné vlastnosti šampónů, krémů, mýdel a podobně.

Jako zajímavost lze uvést, že na stoncích opuncie parazituje červec opálový, z něhož se získává červené barvivo košenilla neboli karmín.

 

 

Zpět nahoru