Nápaditý adventní kalendář pro děti

cm advent

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Přijde mi, že čas klasických adventních kalendářů ukrývajících 24 malých čokoládek, které si dítko den po dni vyloupne, pomalu odchází. Namísto toho maminky projevují svůj kreativní um, popouštějí uzdu své fantazie, aby, stejně jako loni, oči dětí zářily radostí. Vždyť co je na adventu tolik kouzelné než právě ono těšení se, které se překlene do Štědrého dne?

Adventních kalendářů jsem viděla nespočet. Ať už se jedná o souvislou perníkovou plochu, ze které děti olupují cukrovou polevou nadepsané perníčky, hvězdy z barevné lepenky, kdy každá obsahuje 6 přihrádek, do které maminka každý večer vloží dárek. 24 papírových domečků, které stojí v několika řadách, s nadepsanou číslicí, aby i zde děti nalezly své poklady. Moc se mi líbil také nápad, kdy maminka na větev navlékla 24 papírových pytlíků, každý nadepsala příslušným datem a opatřila obrázkem se zimní tématikou, aby dovnitř ukryla sladkou dobrotu. My letos vyrobíme kalendář ušitý, na způsob kapsáře, kdy opět v každé kapse, nalezne náš Mikuláš jedno malé překvapení. Oněch nápadů existuje nespočet a většinou, abychom vyrobili pěkný adventní kalendář, nám postačí papír, lepenka, kousky látek, případně pytlíků. A láska, která z každého výrobku dýchá.

Jakými sladkostmi vyplnit advent?

Máme-li kalendář vymyšlen, možná si budeme lámat hlavu tím, jak jej lákavě naplnit. Samozřejmě, není žádný problém nakoupit 24 různých čokolád, sušenek, bonbónů či žvýkaček. Nicméně ze svého pohledu nutričního terapeuta se vždycky snažím, aby vše, co dítko sní, bylo užitečné tělu. Což se o většině sladkostí říci nedá. Vždyť mnohdy jen platíme za levný cukr, bílou mouku, nekvalitní tuk v podobě palmového oleje, náhražky mléka, vajec a hezkou řádku aditiv. Ona přemíra cukru a nejen ta, pak oslabuje křehkou dětskou imunitu, podporuje vznik zubního kazu, vychyluje acidobazickou rovnováhu těla, odebírá vápník, hořčík, železo, draslík, bouří glykémii. A my se pak nemůžeme divit, že děti často stonají, mají tendence k hyperaktivitě, změnám nálad, neprospívají. Přitom, lákavých, zdravých dobrot existuje hezká řádka.

Oříšky a sušené ovoce – Od třech let věku lze dětem nabídnout celé ořechy, které mohou být máčené v kvalitní čokoládě, případně jiné kvalitní polevě, například karobu. Hlídejme si však obsah složení. Některé společnosti používají pravé kakaové máslo, které míchají s kokosovým olejem, medem, což je pro výrobu chutné čokolády zcela dostačující. Výborným tipem pak může být také sušené ovoce, děti zbožňují sušené fíky, meruňky, třešně, švestky, brusinky, jablka či banán. U sušeného ovoce si hlídejme, aby nebylo proslazeno cukrem, časté u brusinek a bylo prosto oxidu siřičitého (švestky a meruňky).

Ze sušeného ovoce a oříšků lze také uchystat drobné sladkosti, jako jsou datlové kuličky, brusinková srdíčka, meruňkové čtyřlístky, fíkové taštičky. Tím, že jednotlivé ingredience mixujeme, můžeme nabídnout dětem mladším 3 let. Veškeré sladkosti jsou přirozeně bezlepkové, prosty aditiv, laktózy, kaseinu, barviv. S troškou času, o umu vlastně nechci ani hovořit, neboť výroba těchto drobných sladkostí zabere několik málo minut, lze vytvořit skutečné lahodnosti. K ruce je třeba výkonnější mixér, ale také vykrajovátka.

Osobně ráda kupuji sladkosti Bio pekárny Zemanka, která nabízí skutečné skvosty, jako jsou perníčky, čokoládové hrudky, jablečno-pohankové sušenky, sušenky s vlašskými ořechy a kořením či pohankovo-hruškové sušenky. Spousta jejich dobrot je přirozeně bezlepková, neobsahuje žádná aditiva, mléčnou složku, takže se hodí i pro děti zatížené alergií. Navíc, suroviny použité pro výrobu sladkostí lze obecně označit jako velmi kvalitní. Mnohé sušenky lze nabídnout dětem již od jednoho roku.

Zajímavé sladkosti, většinou tyčinky na bázi sušeného ovoce, lze koupit, dnes již v celé řadě kamenných obchodů i e-shopů. Doporučím také oblíbené dětské kapsičky, jež nesou pouze přirozenou sladkost použitého ovoce, neobsahují žádný rafinovaný cukr.

Pokud se maminka pustí do tvoření sama, níže Vám předkládám několik receptur, které jsou nenáročné na čas a děti určitě okouzlí.

Lízátka z oříškového másla

  • 50 g ovesné mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 50 g burákového másla
  • 50 g medu
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje
  • vanilkový prášek

Poleva

  • 70  g kokosového oleje
  • 30 g medu
  • 4 polévkové lžíce karobu

Ovesnou mouku mixujeme s celými vločkami, přidáme burákové máslo (u dětí zatížených potravinovou alergií na mnohé oříšky, lze vyzkoušet mandlové máslo), med a roztopený kokosový olej s vanilkou. Následně formujeme kuličky, které obalíme v karobové polevě: kokosový olej roztopíme, smísíme s medem a karobem. Kuličky napíchneme na špejli, obalíme v karobové směsi a necháme vychladit.

Mátové košíčky

  • 200 g datlí
  • 2 g sušené máty
  • 100 g kakaového másla
  • 10 g kakaa či karobu
  • 20 g medu

Datle umixujeme se sušenou mátou, kterou jsme roztloukli na prášek, tvoříme malé kuličky. Odložíme stranou. Kakaové máslo rozpustíme, smícháme s kakaem a medem. Kuličku umístíme do papírového košíčku a zalijeme roztopenou kakaovou směsí, necháme zatuhnout. Dozdobíme oříšky.

Brusinkovou-pomerančové kuličky

  • 1/2 hrnečku mandlí
  • 1 polévková lžíce pomerančové kůry
  • 40 g medu
  • 3/4 hrnečku kokosu
  • 1 hrneček brusinek

Poleva

  • 50 g kakaa
  • 70 g kokosového oleje
  • 30 g medu
  • vanilka

Mandle umixujeme s pomerančovou kůrou, přidáme med, kokos a brusinky. Z výsledné směsi formujeme kuličky. Ty napichujeme na párátko a namáčíme z poloviny do polevy, kterou jsme uchystali z roztopeného kokosového oleje, kakaa, medu a vanilky. Necháme vychladit.

Pohankové zázvorky

  • 160 g pohankové mouky
  • 50 g medu
  • 50 g rozinek
  • 4 polévková lžíce psyllia
  • 2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 0,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 40 ml vody
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje

Vše, kromě oleje, rozsekáme v mixéru, uhněteme těsto, pomalu přiléváme olej, rozválíme. Z těsta vykrajujeme různé tvary, umístíme na plech a pečeme při 180 °C 10 minut, posléze snížíme na 100 ° a 5 minut sušíme.

Přeji krásný nadcházející advent, který prostoupí radost, láska a klid na duši. Nechť se, maminky, dílo podaří 🙂