Houby – dobrá snídaně podle tradiční čínské medicíny

Co tedy přesně oslabuje slezinu? Je to nepravidelné stravování, přejídání se, nedostatek kvalitní potravy, jednostrannost při výběru potravin, nadměrná konzumace cukru, mléčných produktů a bílé mouky. Také přílišné přemýšlení a nedostatek pohybu.

Snídaně je pro slezinu velmi důležitá. Jak se nám podaří „nastartovat“ ráno trávení, tak bude fungovat po celý den. Čínská dietetika doporučuje, aby snídaně byla teplá. Ideální jsou obilné kaše či polévky. Nevhodné jsou naopak jogurty, sladkosti (rychlé cukry) či syrové ovoce.

Dominantní součástí směsi je slzovka neboli jobovy slzy. Je výborná pro posílení sleziny a odvedení vlhkosti z organismu. Dokáže organismus pročistit od různých škodlivin a toxinů.

Druhou součástí směsi je semeno lotosu ořechonosného, který rovněž posiluje slezinu a harmonizuje vyprazdňování. Jeho důležitou funkcí je posilování ledvin a jejich esence. Slzovka při dlouhodobém užívání ledviny oslabuje. Jeho další funkcí je harmonizace psychiky, proto je vhodný u nespavostí, lehkých depresí, výrazné stresové zátěže.

Třetí část tvoří druh citroníku zvaný Buddhova ruka, který reguluje jaterní energii Qi, často stagnovanou z nadměrných či nevyjádřených emocí, podporuje trávení, posiluje slezinu a transformuje hlen.

Poslední, ale důležitou částí směsi, je medicinální houba Maitake. Tato houba dokáže regulovat inzulínovou rezistenci, a proto se používá u metabolického syndromu (vysoký krevní tlak, nadváha, zvýšený cholesterol a tuky, diabetes). Posiluje imunitní systém a často se používá u onkologických problémů.

 

Zpět nahoru