Mořské řasy – zdroj důležitých přírodních látek 

morske rasy

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mořské řasy asi představují pro mnohé z nás exotickou součást jídelníčku, ale pro některé už zajímavé zpestření stravy. Pojďme si říci něco o tom, proč jsou důležité a uvést některé druhy mořských řas, protože opravdu v mořích a oceánech je jich nepřeberně.

Mořské řasy (algae) patří k výživově nejkvalitnějším potravinám. Jejich kořeny se nalézají často až 7000 metrů pod mořskou hladinou, na dně oceánu, v půdě, která je považována za nejúrodnější na světě. Jsou složeny z jednobuněčné nebo mnohobuněčné stélky. Jejich výhonky proniknou nad hladinu, kde přijímají energii ze slunce, čímž je umožněna fotosyntéza a mořská řasa, jak se uvádí odborně, vypučí na povrchu moře a vytvoří lístečky.

Ovšem složení fotosyntetického barviva se u jednotlivých druhů liší. Pokud se řasa vyskytuje v oblastech, kde je světla dostatek, patří mezi zelené řasy (chlorophyta). Naproti tomu červené řasy (rhodophyta) se nalézají na mělčinách, ale také až 200 metrů pod hladinou. Na rozdíl od svých zeleně zbarvených příbuzných, dokáží totiž k fotosyntéze využít i slabé namodralé světlo, které proniká i do velkých hloubek. Třetím barevných druhem jsou řasy hnědé, označované chromofyta, které vytvářejí rozsáhlé porosty. K nim patří chaluhy, kdysi dávno postrach námořníků, jejichž plachetnice mohly v těchto osudově rozsáhlých porostech uvíznout.

Pozitivní přínos mořských řas

V první řadě jsou výborným zdrojem organického jódu. Dále pomáhají detoxikovat organismus od toxických látek a mohou pomoci zlepšit průchodnost cév. Obsahují také celou řadu důležitých stopových prvků. Mořské řasy jsou rovněž zdrojem dobře využitelných a kvalitních bílkovin a cukrů.

Mohou pomoci k lepšímu rozpouštění tuků a hlenů. Tím mimo jiné mohou přispět ke snížení hladiny škodlivého cholesterolu. V jídelníčku mohou být při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit.

Je důležité také zmínit, že mořské řasy působí na náš organismus zásadotvorně. Obsahují tolik lehce vstřebatelných minerálů, posilují náš organismus tím, že neutralizují kyseliny, které se v našem těle vytvářejí při nekvalitním způsobu stravování.

Jaké jsou jednotlivé druhy mořských řas?

Nori

Nori patří mezi nejznámější druh mořské řasy. Roste v chráněných zálivech u pobřeží, kde je menší obsah soli ve vodě. Její pěstování vyžaduje značnou dovednost, kvalitní setbu, čisté prostředí, teplotu, správné načasování setby a sklizně. Tato řasa se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Nori patří k největším zdrojům bílkovin, obsahuje rovněž hodně vitaminu B, A, C. Přispívá rovněž ke snížení hladinu cholesterolu, rozpouštění tuk a zlepšuje trávení. Uvádí se také že Nori působí velkou silou také proti množení choroboplodných zárodků v organismu.

Dulse

Dulse roste na skalnatých pobřežích v turbulentních vodách kolem spodní hranice přílivu Atlantiku. Řasy jsou malé 15 až 30 cm dlouhé a mají tenké, měkké vějířovité listy. Rostliny se trhají ručně, pak jsou sušeny na slunci a větru.

Je bohatá na železo, vápník, hořčík, fosfor a jód. Má rovněž vysoký obsah bílkovin. Dulse se v přírodním léčitelství se používá pro podporu krve a cév.

Wakame ;

Wakame je dlouhá řasa rostoucí u japonského ostrova Hokkaido. Po sklizni se se namáčí do vařící vody a pak do studené, a nakonec se na suší.

Wakame má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, hořčíku, jódu, vápníku, železa a sodíku. Uvádí se, že čistí krev a pozitivně upravuje krevní tlak a pomáhá při zvýšené viskozitě krve.

Hijiki

Hijiki patří mezi nejoblíbenější řasy. Čerstvá řasa má hnědou barvu, ale sušením přechází do černé. Hijiki je japonská tradiční přísada používaná v polévkách a omáčkách. Tato řasa se divoce vyskytuje při pobřeží Japonska, Číny a Koreji.

Je velmi bohatá na vápník a železo. Z dalších minerálů obsahuje hořčík, jód, zinek, sodík, vitaminy, bílkoviny a vlákninu. Podle Japonců pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá na krásu.

Arame

Arame roste v Pacifiku. Má hnědé lístky, které sušením zčernají. Lístky mají tvar vějíře, který je asi 30 centimetrů dlouhý a 4 centimetry široký. Po nasbírání se několik hodin vaří a suší na slunci.

Arame obsahuje zejména jód, vápník a železo. Při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol a prospívá tak při všech cévních a srdečních chorobách.

Kombu

Řasa kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných, severních vodách. Obsahuje nejvíce jódu, proto ji Číňané po staletí používají, jaké lék na problém se štítnou žlázou. U nás je známá také pod názvem kelp. Kombu tvoří tvrdé lístky, jsou široké 3 centimetry a dorůstají délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu.

Kombu je velmi bohatá na kyselinu alginovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Proto se používá při detoxikace, protože podle přírodní medicíny má odvádět z těla toxické zplodiny a usazeniny a ochraňuje tak před vstřebáváním těžkých kovů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem. Tato řasa má rovněž velký význam při zvyšování vitality, dlouhověkosti, inteligence a jasného myšlení.

Agar

Vodní řasa agar (také agar-agar) roste v hloubce kolem 80 metrů ve tvaru nádherných barevných kapraďových vějířů nebo opeřených stébel. Agar (neboli kanten) pochází z mořské řasy tengusa. Vzniká z rostlinných slizů, agarofytů. Japonci a Číňané ji používali k léčebným účelům již před dvěma tisíci lety. Agar působí v organismu protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, účinkuje jako mírné projímadlo. Vysoký obsah vlákniny v agaru snižuje cholesterol v krvi.

Ascophyllum nodosum

Hnědá mořská řasa Ascophyllum Nodosum (někdy v doplňcích stravy označovaná také, podobně jako kombu, jako Kelp) se sklízí zejména v moři u pobřeží Islandu. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a stopových prvků. Z vitamínů to jsou vitamíny ze skupiny B (biotin, kyselina listová – B9, niacin – B3, thiamin – B1, riboflavin – B3 a kyanokobalamin – B12), dále provitamín beta karoten, vitamíny C, D, E a K. Z minerálních prvků obsahuje vápník, síru, hořčík, fosfor, draslík, železo jód, křemík, zinek, měď a další minerály. Jako stopové prvky můžeme v této mořské řase nalézt mangan, bór, kobalt, selen, titan, vanadium, nikl a molybden. Obsahuje rovněž mimo jiné vlákninu a bílkoviny.

Stejně jako mořské řasy, je užívána často kvůli obsahu jód. Jód přispívá k udržení normální funkce štítné žlázy a metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy a k udržení normálního stavu pokožky.

Působí díky některým obsaženým látkám jako antioxidant, příznivě působí na stav pokožky a sliznic (zinek a další látky) a může také pomoci se zotavit po velké fyzické námaze či po rekonvalescenci po přestálé nemoci.

Irský mech

Irský mech je druhem červené mořské řasy. Anglicky se nazývá Irish moss, latinsky Chondrus crispus a česky puchratka kadeřavá. Hezky česky řečeno, irský mech je ruducha (tedy červená řasa) z kmene Rhodophyta. Tato řasa je velmi bohatá na obsažené přírodní látky. Obsahuje vápník, síra, jód, draslík a hořčík. Ze skupiny vitamínů obsahuje vitamín A, B, C, D, E, F a K. Důležité je, že vytváří ochranný film ve střevech, chrání je, a zároveň zvyšuje vstřebatelnost všech důležitých živin. Působí pozitivně hlavně na klouby, šlachy, vlasy, nehty a pokožku. Podporuje funkci močových cest a trávicího ústrojí, pomáhá při potížích s průduškami a také podporuje odvádění těžkých kovů z těla.

Je ale také vhodným doplňkem stravy u některých dietních režimů.

Náš tip 1 : BIO OPĚKANÉ MOŘSKÉ ŘASY

Chutný a křupavý snack pokryje na 125% denní doporučenou dávku jódu. Je také veganským zdrojem omega – 3 mastných kyselin EPA a DHA.

Náš tip 2 : ODSOLENÝ PRÁŠEK Z IRSKÉHO MECHU + VITAMÍN C

Přispívá k normální tvorbě kolagenu, pro normální funkci kostí, chrupavek a kůže.