Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách. Flavonoidy jsou sloučeniny odvozené od polyfenolů, resp. heterocyklu flavonu. V současné době je známo těchto látek přes 20 000. Pro tělo nejsou nepostradatelné, ale jsou nám přírodním lékem. Při pravidelném užívání však dokáží pomoci při mnoha nemocech, v léčbě i prevenci.
Jaké látky patří do mezi bioflavonoidy?
K nejznámějším patří rutin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin a další. V přírodě mají funkci barviv a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zabarvení.
Někteří autoři zařazují bioflavonoidy do skupiny tzv. vitamínů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, bioflavonoidy totiž pozitivně ovlivňují tzv. permeabilitu, tj. propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy – pružného kolagenu.
Kde tyto látky v přírodě najdeme?
Co se týče výskytu v přírodě, jsou přirozeně přítomné ve slupkách citrusových plodů, ale také v plodech šípku, ve švestkách, lesních plodech, jahodách, paprikách, mrkvi, zeleném salátu, rajčatech a dalších. Oblíbeným zdrojem flavonoidů je rovněž červené víno. Z obilovin je na bioflavonoidy bohatá pohanka, která obsahuje hlavně rutin.
Loupete pomeranč až moc poctivě?
V citrusovém ovoci je největší koncentrace bioflavonoidů v bílé dužině, která se nachází pod povrchovou slupkou. Je to právě ta část, kterou s takovou pečlivostí odstraňujeme našim dětem.
Jaké jsou účinky bioflavonoidů?
Nezastupitelné místo mají při léčbě paradentózy společně s vitamínem C, kdy jsou velmi důležité jako ochrana vitaminu C a samostatně působí jako ochrana pružnosti cévní stěny a dále slouží jako antioxidanty. Bioflavonoidy se řadí k nejúčinnějším antioxidantům rostlinné říše a tudíž je využijeme k ochraně buněk před negativními účinky volných radikálů.
Vstřebávají se velmi rychle, hlavně v tenkém střevě, již za hodinu je můžeme prokázat ve slinách. Pro dobré vstřebávání je důležitá i střevní flora, kde ke štěpení některých bioflavonoidů přispívají mikrobi osídlující střevo.
Antioxidanty, které chrání vítamín C
Bioflavonoidy v přírodě doprovází hlavně vitamín C. Zde působí v roli jakéhosi ochránce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou výstižným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší. Proto by se tyto dvě látky měly při suplementaci užívat společně.
Ochrana žilní stěny – hemeroidy, varixy i krvácení
Z hlediska působení na mikroskopickou kapilární síť krevních vlásečnic působí pozitivně při léčbě jak klasických křečových žil, tak tzv. metličkových varixů, hemeroidů, krvácení z nosní sliznice, zvýšenému krvácení pod kůži a nepřiměřené tvorbě krevních podlitin, kterými jsou postiženy zejména ženy.
Podpora imunity
Prokázaný protivirový a protibakteriální účinek je společně s již uvedeným synergicky působícím vitamínem C jednou z důležitých zbraní našeho imunitního systému v boji proti infekcím. Nezanedbatelná jistě není ani schopnost vyvazovat v organismu těžké kovy a podporovat jejich vylučování ven z organismu.
Čím bioflavoidy nevědomky ničíme?
Mezi hlavní nepřátele bioflavonoidů patří (stejně jako u vitamínu C) teplo a světlo, var, voda, kyslík a kouření. Z léků Acylpyrin, některé léky na spaní a antikoncepční tablety.
Pro koho nejsou tyto antioxidanty vhodné a na co dát při užívání pozor?
Při předávkování vitamíny P můžete pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky mohou působit toxicky na naše ledviny. Neužívejte flavonoidy, pokud vám lékaři prokázali přecitlivělost na tyto látky. Užívání vitamínu P by se žena měla vyhnout také tehdy, je-li těhotná, nebo pokud právě kojí. Užívání flavonoidů Vám často doporučí lékař.
TIP Celostní medicíny: Přečtěte si více o tom, jak fungují antioxidanty, a ve kterých potravinách jich najdete nejvíce!