Makadamiový olej v kosmetice

Makadamiový olej se používá v kosmetice k ošetřování všech typů pleti. Získává se z ořechů stromu rodu Macadamia. Ten roste v subtropickém klimatu, nejvíce se mu daří na jihovýchodním pobřeží Austrálie (dále se pěstuje na Havaji nebo na Novém Zélandu).

Olej obsahuje řadu důležitých přírodních látek. Můžeme zmínit například nenasycené mastné kyseliny, tokoferoly (k těm patří vitamin E), fytosteroly nebo skvalen. Jako součást dietního režimu přispívá ke snížení škodlivého LDL cholesterolu a tím k prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Samotné ořechy jsou dobrým zdrojem proteinů, vlákniny, vitamínů (thiamin, tokoferoly, folát, fylochinon) a minerálů. Mohou jíst bez jakýchkoliv úprav nebo se dají upražit. Mohou se přidat i jako přísada do sušenek, koláčů, zmrzlin nebo čokolád.

Makadamiový olej se získává lisováním za studena, a proto si zachovává množství důležitých živin a vitamínů.  Obsažené skvaleny a tokoferoly (skupina vitamínů E) patří do antioxidantů. Pomáhají chránit pokožku před oxidačním stresem vyvolaným UV zářením. Označení skupiny vitaminů E u tokoferolů znamená, že se vitamín E vyskytuje ve čtyřech formách: alfa, beta, gama a delta.

Nejúčinnější, a tudíž nejvyužívanější je alfa-forma. Vitamin E má výrazné antioxidační vlastnosti, což znamená, že zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů, které působí negativně na organismus. Dále posiluje tímto účinkem rovněž imunitní systém.

Skvalen má navíc výrazné regenerační účinky na pokožku při zevním použití. Svým složením se podobá přirozenému kožnímu mazu. Absorbuje do sebe toxiny i těžké kovy a pomáhá tak chránit pokožku proti negativním vlivům z okolního prostředí.

V kosmetice se makadamiový olej používá jako tzv. emolliens. Tento název znamená, že se jedná o látku změkčující a chránící kůži. Má celou řadu příznivých vlastností. Dobře se roztírá, neucpává póry proniká o stratum corneum (nejvrchnější vrstva epidermis čili pokožky). Není toxický a nezpůsobuje alergii. Při rozetření nezanechává pocit mastnoty.

Důležité je, že jednou z obsažených kyselin je kyselina palmitolejová. Ta obsahuje triacylglyceroly, které jsou běžně součástí kožního séra a jsou významné pro hydrataci pokožky.

Při použití v kosmetice makadamiový olej přispívá k redukci vrásek (i v okolí očí), hydratuje suchá místa a hrubou pokožku a přispívá k jejich regeneraci. Je vhodný také pro ošetření suché popraskané pokožky a eliminuje známky stárnutí. Může se použít pro všechny typy pleti a na celou oblast těla.

Makadamiový olej  můžete rovněž použít jako regenerační zábal na suché a poškozené vlasy. Je rovněž vhodný rovněž pro relaxační masáž, která podporuje prokrvení pokožky, urychluje její regeneraci a dopřává vašemu tělu celkovou revitalizaci.

Můžete ho najít ve všech typech kosmetických přípravků: šamponech, kondicionérech, masážních olejích, koupelové kosmetice, ba dokonce ve rtěnkách, make-upu nebo řasence.

Související články:

Makadámie celolistá

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.