Makadámie celolistá

Makadámie celolistá, někdy se můžeme setkat i s názvem makadámie trojlistá, latinsky Macadamia integrifolia, je stálezelený strom, který může dorůst výšky až deseti metrů. Listy mohou být až 30 centimetrů dlouhé, kožovité, se zvlněnými okraji, sestaveny v přeslenech. Květy má bílé, plody jsou téměř kulovité ořechy až tři centimetry velké.

Právě pro tyto ořechy je makadámie pěstovaná. Patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, jsou chutné, nutričně hodnotné, obsahují hodně tuku a zdraví prospěšných látek.

Makadamiové oříšky

Makadamiový olej

Makadamiový olej lisovaný za studena obsahuje kyselinu palmitovou, kyselinu olejovou a vzácnou kyselinu palmitoolejovou, která je klíčová pro udržení vitality pokožky. Barva oleje je čirá až světle žlutá. Jeho aroma připomíná lískové oříšky.

Makadamiový olej je netoxický a nealergenní, má silně změkčující účinky na pokožku i sliznici a bývá součástí kvalitních kosmetických přípravků. Používá se zejména jako masážní olej. Lze jej kombinovat s olejem z lískových oříšků a mandlovým olejem. Olej se na pokožce rychle vstřebává. Je dobrým pomocníkem proti stárnutí pleti, podporuje hydrataci a regeneraci pokožky, udržuje pleť pružnou a sametově hebkou. Makadamiový olej je také možno použít na popraskané bradavky při kojení, na suchou a citlivou pokožku, při péči o vlasy a nehty nebo při relaxačních masážích.

Za zmínku stojí také jeho přirozený UV faktor 3-4 a jeho výborné antioxidační účinky dané, mimo jiné, obsahem vitaminů A, B, E. Obsažený vitamín E je antioxidant (chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů), posiluje a vyživuje vlasy a nehty, urychluje a omlazuje pokožku a má protizánětlivé působení. Vitamín A, regeneruje pokožku, udržuje ji jasnou a čistou a přispívá k dobrému stavu vlasů, zmírňuje proces stárnutí a redukuje jemné vrásky je silným antioxidantem a má protizánětlivý účinek.

Z dalších obsažených látek je důležitý zinek, který má důležitou úlohu v aktivitách více než stovky enzymů. Je nezbytný pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin. Účastní se tvorby inzulinu. Je důležitý pro normální růst, vývoj reprodukčních orgánů, normální funkci prostaty a hojení ran a popálenin.

Zpět nahoru