Lněný olej snižuje krevní tlak

cm olej1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Nedávná studie naznačuje, že strava obohacená o lněný olej, který je významným zdrojem alfa-linolenové kyseliny omega-3 (alpha-linolenic acid ALA), zřejmě významně snižuje krevní tlak.

Tato studie byla prováděna výzkumníky z Athénské univerzity Harokopio a z nemocnice Laiko a její výsledky byly publikovány v magazínu the European Journal of Clinical Nutrition. V jejím závěru se uvádí, že lidé se stravou obohacenou o lněný olej zaznamenávají až o 6 % nižší tlak krve.

Vědci v rámci této studie testovali skupinu 59 mužů s průměrným věkem 53 let, kterým byly zjištěny zvýšené koncentrace lipidů a zvýšený tlak. Tito muži byli náhodně rozděleni do dvou skupin, které pak měly k dispozici dvě modifikace jídelníčků.

První skupině byla podávána strava s přídavkem 8 gramů lněného oleje, který je bohatý na omega-3 ALA.

Mužům z druhé skupiny byl do stravy zase přidáván světlicový olej, obsahující linolovou kyselinu omega-6.

„Naše výsledky naznačují, že zvýšený příjem ALA může vyvolat snížení krevního tlaku – jak systolického, tak i diastolického – jedná se o hodnoty cca 5mmHg,“ sdělují autoři studie.

V kontrolní skupině, která měla předepsán přídavek linoleové kyseliny omega-6, naopak nebyly zaznamenány žádné poklesy krevního tlaku. Jeden z hlavních autorů studie, George Paschos okomentoval zjištěné závěry s tím, že příčiny těchto projevů alfa-linolenových kyselin omega-3 na snižování krevního tlaku nejsou dosud zcela jasné.

Další autoři poznamenávají, že každodenní konzumace 8 gramů lněného oleje není lidem dostupná v rámci jejich běžného jídelníčku.

„Avšak je mnoho výrobků, mezi které například patří olej na pečení, margaríny, salátové dresingy nebo majonézy, do nichž by nebylo obtížné při jejich výrobě přidávat alfa-linolenové kyseliny a následným zahrnutím těchto složek do denní stravy by pak bylo možno významně zvýšit denní příjem ALA – až na hodnoty, které by dokonce mohly i přesahovat stavy prezentované v naší studii,“ dodal G. Paschos. „Věříme, že rámci takovýchto opatření by naše výsledky byly aplikovatelné i v běžném životě.“