Konzumace vlašských ořechů zlepšuje endoteliální funkce

Doktor Emilio Ros z The Hospital Clinic v Barceloně se svými kolegy zjistil, že vlašské ořechy jako zdroj nenasycených mastných kyselin zlepšují funkci endotelu. Svou studii vědci uveřejnili v dubnovém čísle časopisu Circulation. Vlašské ořechy nejsou jen zdrojem nenasycených MK (zejména kys. alfa-linolenové), ale i L-argininu, kyseliny listové, vlákniny, tokoferolu a dalších antioxidantů. Všechny tyto složky napomáhají proti vzniku aterosklerózy.

Do této studie bylo zahrnuto 21 mužů a žen, ve věku od 25 do 75 let, kterým byla v krvi zjištěna vyšší hladina cholesterolu. Tito pacienti drželi čtyři týdny tzv. středomořskou dietu snižující cholesterol. Této dietě předcházela nebo na ni navazovala stejně energeticky náročná čtyřtýdenní dieta, ve které nenasycené MK vlašských ořechů představovaly 32 % energie. Denní příjem vlašských ořechů v této dietě byl 40 – 5g (8 – 13g ořechů).

Studii dokončilo celkem 18 pacientů, kteří následně podstoupili laboratorní vyšetření a měření cévních funkcí a. brachialis ultrazvukem.

Výsledky studie ukázaly, že ve srovnání se „středomořskou dietou“ zlepšovala dieta s vlašskými ořechy schopnost endoteliální vazodilatace až o 64 %. Vědci také zjistili, že tato dieta účinně snižovala hladinu celkového a LDL cholesterolu.

Zpět nahoru