Knedlíčková polévka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Není snad klasičtější a svátečnější polévky než vývarové s knedlíčky. Vývar ze zeleniny a koření zajišťují polévce chuť i vůni, knedlíčky z pohankových vloček hrají na klasickou notu. Stejně tak můžete však použít i jemné ovesné vločky, z obou vytvoříte pěkně soudržné knedlíčky. Tato polévka náležitě připraví vaše trávení k nedělnímu obědu. Navíc, jak všichni víme, polévka je grunt a kdo jí nejí, je jak lunt.

Ingredience

  • 400 g kořenové zeleniny
  • 2 mrkve
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • 1 ks biovejce – na knedlíčky
  • 60 g pohankových nebo ovesných vloček – na knedlíčky
  • 2 stroužky česneku – na knedlíčky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí – na knedlíčky
  • 0,5 lžičky soli – na knedlíčky
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky – na knedlíčky

Jak na to?

  1. Kořenovou zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Zalijte 1,2 litrem vody, přidejte koření, osolte a vařte asi 40 minut.
  2. Připravte těsto na knedlíčky: rozšlehejte vejce, osolte, přidejte utřený česnek, lahůdkové droždí a nasekanou petrželku. Promíchejte a vmíchejte vločky. Těsto na knedlíčky nechte odpočinout asi 30 minut, než se dovaří vývar.
  3. V jiném hrnci na polévku rychle osmahněte mrkev pokrájenou na kolečka, osolte a zalijte scezeným vývarem. Plotýnku mějte stále zapnutou.
  4. Mokrýma rukama vytvarujte z těsta knedlíčky a vkládejte je do polévky. Až vyplavou na povrch, jsou hotové (knedlíčky můžete také zavařovat do polévky pomocí dvou lžiček).
  5. Každou porci na talíři ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.

zdroj: www.countrylife.cz

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.