Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Kapra ne? Zkuste jiné sladkovodní ryby

14.12.2013
Kapr Kapr na štědrovečerním stole je klasika. Ne každému však kapr učaroval. Tak proč nezkusit nějakou jinou sladkovodní rybu? Sádky, rybí obchody či lepší hypermarkety nabízejí celou řadu čerstvých sladkovodních ryb, které by neměly určitě uniknout vaší pozornosti. A rozhodně je nemusíte zkoušet jen na Vánoce. Ryby bychom měli konzumovat alespoň 2x týdně.

Rybí maso totiž obsahuje řadu esenciálních aminokyselin, důležité vitamíny D, E, A a minerální látky, jako draslík, zinek nebo hořčík. Výjimečné jsou však ryby zejména pro obsah nenasycených mastných kyselin řady omega 3, které působí preventivně proti infarktu a nemocem oběhového ústrojí. A navíc je maso ryb lehce stravitelné, chutné a nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu.

 

Sladkovodní alternativy vánočního kapra

Pstruh

Pstruh má málo tučné, pevné maso a skvělou chuť, takže ho nemusíte příliš kořenit. Výtečný je grilovaný či pečený v troubě.

 

Amur bílý je sladkovodní kaprovitá ryba, která má bílé, křehké a chutné maso s nižším obsahem tuku.

 

Okoun říční je dravá ryba, která má výborné maso chuťově podobné masu lososovitých ryb. Maso okounů je skvělé především pečené a grilované.

 

Candát, další sladkovodní dravec, patří pro své jemné, bílé maso k vynikajícím pochoutkám. Oceňují ho i lidé, kteří jinak specifické aroma rybího masa nemají rádi. Candát se hodí i při dietě – 100 g obsahuje pouze 339 kJ.

Úhoř

Štika – dietní chutná ryba, která je vhodná na minutky. Nejchutnější maso mají štiky o váze 2 až 2,5 kg. Mladé ryby mají maso jemné, netučné s drobnými kůstkami a lehce stravitelné.

 

Úhoř říční je stále vzácný, což se odráží i na jeho ceně. Maso úhoře je dost tučné, ale nesmírně lahodné. Výhodou je také to, že neobsahuje mezisvalové kosti. Určitě stojí za ochutnání.

 

Sumec – maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem, jak se často říká. Každý si určitě pochutná, třeba na takovém sumčím filetu.

 

Tolstolobik neboli ryba vegetarián. Jemné sněhobílé maso příjemné chuti stačí lehce podusit a vynikající pokrm je na stole. Pro kulinářskou úpravu je nejlepší ryba o délce kolem 60 cm a váze 2,5–3 kg.




Související články a videa:
Kapr na pomeranči
Ryby pro zdraví?
Tuňák na sicilský způsob
VIDEO: Vím, co jím - Mýtus o drahých rybách
VIDEO: Jak jíst ryby?


14.12.2013
zdroj: Focus agency, www.vimcojim.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

79,- Kč

239,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS