Jídelníček z naší rovnoběžky

cm cuketa

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Cukety chutnají a jsou dietní

Nastala opět sezona cuket, vděčné letní zeleniny, pocházející z jižních krajů. Zařazujeme je do svých jídelníčků s oblibou. Cukety jsou nízkoenergetické s perfektní kombinací živin. Slupka je bohatá na karoteny, některé vitaminy ze skupiny B, vitamin E i minerální látky hořčík, draslík, fosfor, železo, vápník. Aby se optimálně vstřebal v tuku rozpustný provitamin A, přidáváme vždy k cuketě olej. Před použitím cukety omyjeme, odkrojíme konce. Mladé cukety (do 300 g) krájíme neloupané i s mléčně bílými jadérky, u přerostlých a starších cuket slupku okrájíme a nahnědlá jádra odstraníme.

Cuketový salát s parmskou šunkou

(4 porce)

  • 4 mladé cukety,
  • 1 menší hlávkový salát,
  • 4 větší žampiony,
  • 4 lžíce řepkového oleje,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 100 g ovčího sýra,
  • 100 g parmské šunky,
  • sůl,
  • snítka rozmarýnu,
  • 2 lžičky kuliček červeného pepře

Parmskou šunkou obložíme talíře, na šunku rozložíme listy hlávkového salátu. Na oleji krátce restujeme tenké plátky žampionů, přidáme kolečka cuket, červený pepř a jehličky rozmarýnu. Restujeme tak dlouho, aby zelenina zvláčněla. Poté zalijeme citronovou šťávou, osolíme dle chuti. Obsah pánve dáme na připravené talíře a poklademe kousky sýra. Salát lze připravit i za studena.

Grilované krůtí špízy s cuketou

(4 porce)

  • 2 cukety,
  • 400 g krůtích prsou,
  • 4 lžíce řepkového oleje,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 1 lžíce sezamových semínek,
  • 1 lžíce nasekané šalvěje

Krůtí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, posypeme čerstvě nasekanou šalvějí, zakápneme řepkovým olejem a citronovou šťávou, promícháme a necháme 30 minut odležet. Omyté cukety nakrájíme na silnější kolečka. Marinované maso posypeme sezamovými semínky a přimáčkneme k masu. Na grilovací jehly potřené olejem napichujeme střídavě maso a kolečka cuket. Grilujeme na grilovací mřížce dozlatova a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Lilkový salát s cuketou

(4 porce)

Salát:

Dresink:

  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice

Na rozehřátém oleji opečeme nakrájené kostky cukety a lilku, ke konci přidáme najemno nasekaný rozmarýn. Nasucho opečeme piniové oříšky a necháme je vychladnout. Vyšleháme tyčovým mixérem hustý dresink z oleje, hořčice, citronové šťávy. Smícháme na kusy natrhaný římský salát s opečenou zeleninou a na půlky nakrájenými rajčátky. Promícháme s dresinkem, dochutíme solí, pepřem a na závěr posypeme piniovými oříšky.

Cukety s česnekem

(4 porce)

  • 6 malých cuket,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného oregana,
  • mořská sůl
  • a čerstvě mletý čtyřbarevný pepř dle chuti

Na rozehřátém oleji opékáme 10 minut polovinu cuket nakrájených na tenká kolečka, dáme z pánve na talíř a opečeme na další lžíci oleje druhou polovinu cuket. Nepodléváme vodou! Poté přidáme do pánve již opečené cukety z talíře, přidáme česnek nakrájený nadrobno, oregano, sůl, pepř, zlehka promícháme a chvilku zahříváme, cca 1–2 minuty do provonění česneku.

Na skus pevné česnekové cukety se hodí jako příloha k rybám, kuřecímu, ale i k hovězímu či vepřovému steaku. Chutnají i promíchané s těstovinami nebo kuskusem.

Všechny recepty jsou velmi snadné, rychlé na přípravu, což v příjemném letním čase určitě vezmete s povděkem.