Jednotlivé typy kolagenu-liší se?

Co je kolagen?

Kolagen je odborně řečeno skleroprotein, extracelulární (mimobuněčná), ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. V současnosti je známo nejméně 27 rozdílných typů kolagenů. Kolagen tvoří 30 % hmotnosti bílkoviny člověka, 10 % celkové hmotnosti člověka a až 70 % kůže. Je zodpovědný za pružnost, pevnost, správné navlhčení kůže a soustavné ponoření jejích buněk. Následkem stárnutí nastává deficit kolagenu, což je například příčinou tvorby vrásek.

Základní stavební jednotkou této bílkoviny jsou aminokyseliny, hlavně glycin, prolin a hydroxyprolin (takzvaná primární struktura). Ty jsou řazeny do peptidických řetězců.

Jaké jsou zdroje pro výrobu doplňků stravy s kolagenem?

Kolagen je obvykle získáván ze zvířecích zdrojů, nejčastěji užívaný bovinní kolagen například z kravské kůže. Při výrobě se používá i vepřový kolagen. Ovšem narůstající obavy z infekčních agens, jako je slintavka a kulhavka, BSE a virové infekce v hovězím kolagenu, přinutily výrobce hledat jiné zdroje kolagenu, které nalezly pod mořskou hladinou.

Mořský kolagen je vláknitý protein získávaný ze šupin nebo kůže ryb žijících ve slané vodě, včetně tresky a lososa. Tento kolagen má antioxidační vlastnosti, které se využívají v různých kosmetických přípravcích. Právě takové dermatokosmetické produkty slouží k tomu, aby zabránily či zlepšily poškození pleti, které způsobují negativní faktory v okolním prostředí (ultrafialové paprsky, nízká vlhkost vzduchu a další faktory).

Typy kolagenu

V současnosti je známo nejméně 27 rozdílných typů kolagenů.

Nejrozšířenější je typ I, představuje 90 % kolagenu v organismech, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech. Typ II se vyskytuje v chrupavkách.

Kolagen typu III je obsažen v rychle rostoucích tkáních, hlavně v počátečních fázích hojení ran. Později nahrazen kolagenem typu I. Je podobný s typem I. Nachází se v kůži, svalech a kostech, ale obsahuje více proteoglykanů a glykoproteinů.

Některé další z nich uvedu přehledně:

Kolagen typu IV – Bazální membrány

Kolagen typu V, VI – Obecně se nachází vedle typu I (kolagen typu V je ve stěně cév)

Kolagen typu VII – Epitel

Kolagen typu VIII – Cévní výstelka

Kolagen typu IX, X, XI – Chrupavka

Kolagen typu XII – Integruje (slučuje) typy I a III.

Jaký je přesně rozdíl mezi kolagenem I a II?

Jak bylo zmíněno, nejvíce je v lidském těle zastoupen kolagen typu I, který je přítomný v kůži, šlachách, kostech a vazivu. Zaujímá 90 % veškerého kolagenu. Vytváří fibrily poměrně tlusté, které se dále spojují do objemných vláknitých svazků. Fibrily jsou vlákna tvořená obvykle bílkovinou. Vyskytují se například ve svalech nebo nervových buňkách. Kolagen II se nachází v chrupavce, která pokrývá povrch kostí v kloubním spojení. Kolagen II (zastoupený v chrupavce) vytváří, na rozdíl od kolagenu I, jemné fibrily s rozdílnými biomechanickými vlastnostmi, než má kolagen typu I. Specifická chemická struktura kolagenu II má význam pro správnou funkci chrupavky. Důležité je však vědět, že kolagen I není přítomen v chrupavce. Tam je přítomen pouze kolagen typu II.

V doplňcích stravy se jedná většinou o denaturovaný nebo lyofilizovaný přírodní kolagenu typu II, některé doplňky stravy uvádějí kolagen typu I. Zdrojem kolagenu typu II jsou hovězí a vepřové kloubní nebo kuřecí ze sternální (z hrudní kosti) chrupavky. Kostní živočišná tkáň je vydatným zdrojem kolagenu typu I.

Čistý kolagen versus kolagenní peptidy (kolagenní hydrolyzát)

Čistý (nativní) kolagen je prostě základní verze kolagenu. Je, na rozdíl od kolagenního hydrolyzátu, ve vodě prakticky nerozpustný.

Kolagenní peptidy jsou fragmenty nativního kolagenu. Jde o stokrát menší molekulu kolagenního původu, která umí vstoupit do buněk chrupavky i kosti. Přináší jim informaci a stavební látky a podněcuje tak chrupavkové buňky k tvorbě mladých kolagenních molekul. Ty pak regenerují kolagenní strukturu chrupavky. Jedná se o enzymaticky hydrolyzovaný kolagen, kdy je čistý (nativní kolagen) specificky štěpený kolagenózou, jehož výsledkem jsou pokaždé stejné řetězce pojmenované jako kolagenní peptidy.

Biologická aktivita čistého – nativního kolagenu a kolagenních peptidů je rozdílná, což bylo doloženo řadou vědeckých publikací. Odborníci uvádějí, že kolagenní peptidy zvyšují syntézu kolagenu typu II, kdežto čistý kolagen na ni vůbec nepůsobí.

Jak je kolagen užitečný?

Kolagen posiluje vlasy, nehty a kůži. Rovněž podporuje regeneraci a vyživování chrupavky, vaziva a zlepšuje promazávání kloubů. Je také důležitý pro zdraví pokožky, pojivové tkáně a pohybového aparátu, podporuje regeneraci, pomáhá při celulitidě i na strie, pomáhá proti pigmentovým skvrnám. Tím výčet jeho užitečných vlastností nekončí. Ještě je možné zmínit, že podporuje růst svalové hmoty (což je důležité pro sportovce). Pro kosmetiku je důležité, že působí proti vzniku vrásek.

Kolagen je totiž zodpovědný za pružnost, pevnost, správné navlhčení kůže a soustavné ponoření jejích buněk. Následkem stárnutí nastává deficit kolagenu, což je například příčinou tvorby vrásek.

V kosmetice se kolagen vyskytuje velmi často v mastech, maskách a v dalších přípravcích.

 

Zpět nahoru