Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V zimě je nejdůležitější udržovat tělo v teple. Pečovat a „zahřívat“ bychom měli zejména orgány, jako jsou ledviny a močový měchýř. Do jídla proto potřebujeme nashromáždit co nejvíce „tepelné energie“. Ideální pro toto období jsou polévky, kaše, jídla z jednoho hrnce – „eintopfy“, zapékané pokrmy, kompoty a sušené ovoce. Používáme zahřívající koření (zázvor, pepř, badyán, skořice, hřebíček, kari, koriandr, bazalka, tymián, …). Teplá jídla vyrovnáváme malým množstvím zimních salátů z mrkve, rukoly, křenu, řepy a zelí, kvašenou zeleninou nebo šťávou z mladého ječmene. Potraviny se silným ochlazujícím účinkem zařazujeme do jídelníčku v malém množství.
Potraviny posilující ledviny a močové cesty
mák, pohanka, lilek, černé fazole, adzuki, tempeh, sójová omáčka, ryby, uzené maso, vývary, olivy, plody moře, mořské řasy, černý sezam, moruše, datle, kořenová zelenina, …
Tekutiny
Tekutiny jsou pro náš organismus klíčové, vždyť v dospělosti tvoří cca 70 % objemu našeho těla. Denní příjem vody (včetně té obsažené v potravinách) by měl odpovídat zhruba dvěma až třem litrům vody v závislosti na našich aktivitách. Tekutiny doplňujeme po celý den – ideálním zdrojem je neperlivá voda, bylinkové čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, nápoj z mladého ječmene, …
Potraviny silně ochlazující
zmrzlina, syrové tropické ovoce jako ananas, mango, kiwi a papája, jogurt, ledový salát, syrová rajčata, salátová okurka, …
Před snídaní – pohyb
Věřte, zde stačí málo, ale pravidelně, zkuste vydržet 14 dní a výsledky se dostaví. Neslíbíme vám, že za tu dobu zhubnete 10 kg, ale budete se cítit lépe, budete mít více energie a do každého dne budete pozitivněji naladěni. Opravdu není nad to, začít den lehkou pohybovou aktivitou, abychom protáhli tělo a rozproudili krev.
Pokud máte oblíbené cviky, je to skvělé, pokud ne, zkuste třeba „Pět Tibeťanů“ nebo „Pozdrav slunci“, které udržují pohyblivost naší páteře a dle jogínského učení harmonizují energetické dráhy v našem těle. Na takové ranní protažení bohatě stačí i méně než 10 minut.
Jak cvičit tyto sestavy, naleznete na cs.wikipedia.org, případně použijte QR kódy.
Doporučení
Každý cvik opakujeme alespoň 5 x, ano i to postačí, ale každý den. Dle svých možností můžeme postupně počet opakování navyšovat. Zacvičit si pak můžete i kdykoliv během dne. Provádíte-li cvik, nadechujte se, vracíte-li se do základní polohy, vydechujte. S výjimkou prvního cviku máme v každém cviku chvilku setrvat. Každý cvičí svou individuální rychlostí.
Tip – dejte si před cvičením
- Kokosový olej: 1 čajová lžička nalačno pro nastartování spalování tuků
- Řasa chlorella: dostatečně zapijeme čajem nebo vodou (ne studenou!)
Snídaně
Snídaně by nás měla nastartovat a zahřát, abychom měli energii na celé dopoledne, proto se držíme těchto zásad:
- snídáme vždy a v pravidelnou dobu
- teplá snídaně je lepší než studená
- snažíme se omezit bílé pečivo, nahradit jej celozrnným
- dáváme přednost kváskovému pečivu před kvasnicovým, které zahleňuje
Tipy na snídani:
- obilná kaše + chia semínka + sušené ovoce
- zeleninové polévky boršč, zelňačka, květáková, bramboračka, rajská, pórková …
- palačinky na kokosovém oleji s marmeládou nebo čerstvě rozvařenými jablky a rozinkami (spíše na sobotu :–))
- toast s nutelou z avokáda (avokádo + kakao + karob + datlový sirup)
- toast s avokádem a se solí
- kváskový chléb s máslem, kozím sýrem a ředkvičkami
- celozrnná houska se zeleninovou pomazánkou
- toast s krůtí šunkou a rukolou
Svačina
- Svačíme vždy a v pravidelnou dobu.
- Ke svačině si můžeme dát syrové nebo sušené ovoce, syrovou zeleninu, kompot nebo ořechy a můžeme vše libovolně kombinovat dle chuti a hladu.
Oběd
Oběd by měl být teplý, zvláště pokud jsme měli studenou snídani.
- pokud jíte maso, střídejte masové a nemasové dny
- polévky ani omáčky nezahušťujeme mlékem ani bílou moukou, je to zbytečné
- pokud se stravujete v restauracích, kde není součástí menu zelenina, kompenzujte si její příjem jindy během dne
- vyhněte se časté konzumaci smažených jídel
Tipy na oběd:
- masový vývar se zeleninou, rybí polévka
- kroupy se zeleninou a houbami
- pstruh se zeleninovým salátem
- červená čočka s rýží a salátem z červené řepy
- celozrnné těstoviny se špenátem, olivami a dušenými rajčaty
- fazolový guláš s paprikou a cuketou
- zeleninová nebo masová čína s jasmínovou rýží
- dušená zelenina s pohankou a kozím sýrem
- sushi
- kuřecí steak s celozrnnou rýží a zeleninou
- kus-kus s krevetami a zeleninou
Svačina
Vybírejte z možností jako u dopolední svačiny nebo snídaně.
Večeře
Můžeme opět vybírat z polévek nebo obědových jídel.
Dodržujeme následující pravidla:
- Večeříme vždy a v pravidelnou dobu.
- Jíme maximálně 2 hodiny před spaním.
- Upřednostňujeme slaná jídla.
- Pokud chceme zhubnout, vyhýbáme se večer sacharidům (pečivo, ovoce, přílohy) a upřednostňujeme bílkoviny a zeleninu.
Před spánkem
Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je nedílnou součástí pro správnou regeneraci těla. Ideálně bychom měli jít spát do 22 hodin a dopřát si 7-8 hodin spánku.
Pravidla pro kvalitní spánek
- hodinu před spánkem již nepracujeme s počítačem nebo se nedíváme na televizi
- před spaním si vyvětráme
- spíme v úplné tmě, minimalizujeme osvětlení z ulice
- odstraníme co nejvíce rušivých vjemů, jako jsou svítící kontrolky, zvuk bzučící lednice, zapnutá wifi apod.
Uvedené možnosti kombinujte tak, aby vaše strava byla pestrá. Připravujte si jídlo s láskou a jezte vědomě a v klidu. Vyhýbejte se chemicky konzervovaným jídlům a polotovarům. Snažte se vyhýbat stresu. Dodržujte pitný režim. Nezapomínejte na rozcvičku, ke které můžete 3x týdně přidat i jinou pohybovou aktivitu alespoň v délce 30-45 minut. Vnímejte své tělo, po jakém jídle se cítíte dobře.