Hořčík (Magnesium)

Hořčík patří k nejdůležitějším minerálním prvkům v našem těle. Průměrná doporučení denní dávka hořčíku se pohybuje kolem 300 miligramů denně. Z této dávky se ovšem do krevního oběhu vstřebá asi třetina.

Zdroj a využití hořčíku

Z potravin obsahují větší množství hořčíku ananas, banány, datle, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo nebo také čokoláda.

Hořčík hraje důležitou roli v řádově stovkách nejrůznějších reakcí v metabolismu lidského těla. Je součástí mnoha enzymů podílejících se na metabolismu energie, syntézy proteinů a DNA. Proto lze v tomto článku zmínit jenom ty nejdůležitější. Jeho dostatečné množství je třeba, aby správně fungovaly svaly a nervový systém. Pomáhá mírnit nervozitu a podrážděnost. Je důležitý pro uvolňování energie z glukózy, ale také pro dobrou stavbu kostí. Hraje důležitou roli v udržování optimálního stavu kardiovaskulárního (reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy) a imunitního systému. U žen pomáhá mírnit zdravotní potíže související s premenstruálním syndromem. Přispívá ke zdravému stavu zubů. V neposlední řadě se také podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi.

Nedostatek hořčíku v těle

Nedostatek hořčíku je spojován s celou řadou nemocí. Z nich je třeba zejména zmínit vysoký krevní tlak, cukrovku nebo jaterní cirhózou. U diabetiků hraje důležitou roli to, že hořčík se podílí na regulaci energie získávané z cukrů a uplatňuje se v metabolickém působení inzulinu. Nedostatek hořčíku se velmi často objevuje u starších lidí (horší vstřebávání hořčíku do krevního oběhu a interakce s užívanými léky). Specifickou skupinou s nedostatečným příjmem hořčíku jsou alkoholici. Nedostatek hořčíku mohou také pociťovat sportovci, kojící či těhotné ženy. Pravidelné užívání hořčíku je dobré při ohrožení stresem či jako prevence bolestí hlavy.

Snížené množství hořčíku v organismu se projevuje příznaky, jako jsou podrážděnost a náladovost, nespavost, únava, bolesti hlavy, svalové křeče, padání vlasů, lámavé nehty a vlasy, zhoršeným trávením, bušením srdce (palpitace) nebo arytmiemi. Ve vážnějších případech se může nedostatek hořčíku podílet i na vzniku depresí či záchvatu astmatu.

Nedostatek hořčíku rovněž zhoršuje metabolismus některých dalších minerálů, zejména draslíku, fosfátů, vápníku, ale i sodíku.

Důležité je zmínit, že některé látky objevující se v doplňcích stravy, mohou zhoršit vstřebávání hořčíku – zejména se jedná o vlákninu. Vstřebávání zhoršuje i zvýšený podíl tuků ve stravě, protože dochází ke vzniku nerozpustných hořečnatých solí.

Jako zajímavost na závěr lze zmínit, že latinské jméno hořčíku, magnesium, je odvozeno od řecké oblasti Magnesia v Thesally, kde hořčík k léčbě využívali, již staří Řekové.

 

Zpět nahoru