Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Hloh jednosemenný (Crataegus monogyna)

27.01.2018
Hloh

Hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) je druh hlohu, který má svůj původní domov v Evropě, severozápadní Africe a západní Asii. Je to méně známý příbuzný hlohu obecného (Crataegus oxycantha). Oba patří do čeledi růžovitých (Rosaceae).

Hloh jednosemenný je statný keř nebo stromek, který může dorůst výšky až 12 metrů. Oblíbil si teplá a slunná místa. Roste většinou na vápnitých jílovitých půdách. Plodem jsou koulovité nebo vejcovité malvice. Malvice (latinsky pomum) je druh nepravého dužnatého nepukavého plodu. Běžně roste na území Anglie, Skotska, Walesu a Irska v lužních lesích, podél lesních okrajů a v křovinách. Jeho květy mají bílou až slabě narůžovělou barvu.

 

Jako léčivá droga se z hlohu jednosemenného sbírá a suší květ a listy (Flos crataegi et folium cretaegi cum flore). Z obsažených přírodních látek květy rostliny obsahují flavonoidy rutin a hyperosid, glykosid kvercetin a aglykon kvercetin, flatony, adenin, adenosin, guanin, karotenoidy (žlutá barva) a stopy silic.

 

Hloh jednosemenný, stejně jako jeho známější příbuzný, se v lidovém léčitelství používá při vysokém krevním tlaku a srdečních chorobách (například srdeční arytmie), ale také obecně pro posílení srdce. Díky obsaženým flavonoidům působí příznivě na krevní oběh, posiluje činnost srdečního svalu, zpomaluje tepovou frekvenci a rychlost vedení vzruchu, rozšiřuje cévy a také reguluje krevní tlak. Vždy ovšem platí, že pacient se musí, než začne užívat jako hloh jednosemenný ve formě léčivého čaje či doplňků stravy, zcela nezbytně poradit se svým ošetřujícím lékařem!

 

Sušené listy i květy jsou zdrojem antioxidantů (látek, které působí proti negativním vlivům škodlivých volných radikálů z našeho okolního prostředí).

 

Plody hlohu, dužnaté hložinky, mají jemnou chuť. Dají se jíst i za syrova, ale obvykle se používají na přípravu rosolů, džemů, sirupů a vína, nebo se přidávají do brandy. Rovněž okvětní lístky, stejně jako mladé listy, se v některých zemích přidávají do salátů.

 

Jako zajímavost na závěr lze uvést, že dřevo hlohu je velmi tvrdé a v minulosti se využívalo na výrobu topůrek k sekyrám. Tomu odpovídá i rodový název - je odvozen z řeckého krataiós, což znamená „silný“ nebo „pevný“.

 

Celková nabídka přípravků obsahujících Hloh jednosemenný.


Související články:
Svízel povázka (Galium mollugo)
Hloh obecný (Crataegus laevigata)
Hloh: pro srdce jako zvon!
Cist krétský (Cistus creticus)


27.01.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Celer – léčivá potravina
Priessnitzův obklad
Melatonin - hormon tmy a spánku
Collesova zlomenina
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
„Hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol
5 tipů, jak posilovat mozek!
Účinky alkoholu na lidské tělo z hlediska ajurvédy
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Psychosomatika: zdánlivě triviální věda

373,- Kč

380,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS