Glutathion

Glutathion patří k nejsilnějším antioxidantům, protože má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů. Jedná se o tripeptid, který se účastní reakcí katalyzovaných několika enzymy. Označení tri- v názvu tripeptid vyjadřuje, že je složen ze tří aminokyselin.

Konkrétně je složen z kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu. Glutathion vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Název koenzym znamená, že určitá látka účinkuje v souladu s enzymy. Hlavní nejdůležitější reakcí je však tvorba správných disulfidových vazeb v celé řadě bílkovin a peptidových hormonů. Tuto reakci katalyzuje enzym glutathionreduktasa.

Glutathion je také důležitou součástí v metabolismu cizorodých látek (xenobiotik), kdy po jejich předchozí hydroxylaci umožňuje tvorbu polárních metabolitů, které jsou již dobře rozpustné ve vodných roztocích a tím se významně zvyšuje možnost jejich vyloučení z těla ven. Dále se uplatňuje se při syntéze a opravě nukleových kyselin v organizmu, při vzniku bílkovin, prostaglandinů, transportu aminokyselin, odstraňování toxinů a karcinogenů, správné funkci imunitního systému, prevenci buněk před oxidačním stresem a při aktivaci řady enzymů v organizmu.

Jeho nízký obsah v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

Glutathion je obsažen v některých potravinách, které jsou doporučované jako zdravé (odborníci uvádějí, že mohou hrát roli v prevenci vzniku rakoviny), jako je například brokolice, zeli, květák a další. Je obsažen ale i v mase či ovoci.

 

Zpět nahoru