
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jedná se o metabolické onemocnění, které se dotýká purinů. K onemocnění mohou vést také genetické (dědičné) vlohy. V lidské DNA je již několik desítek milionů let poškozený gen zodpovědný za syntézu enzymu urikáza, který u většiny ostatních živočichů odbourává kyselinu močovou. Ta je v krvi špatně rozpustná, na rozdíl od metabolitů po štěpení urikázou. Nemocný člověk odbourává puriny příliš rychle a výsledkem je právě zvýšená hladina kyseliny močové. Postižený organismus produkuje nadměrně enzym xanthin oxidázu (XAO), což vede k hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních, později ke krystalizaci – za působení gravitace – obvykle v chladných spodních částech lidského těla. Vytvořené jehličkové urátové krystalky pronikají jako skutečné jehly do málo prokrvených tkání, zejména do kloubů, kde způsobují autoimunitní reakce – zánět. Kromě diety se toto nevyléčitelné onemocnění léčí podpůrně za pomoci blokátoru xanthin oxidázy Allopurinolu s obchodním názvem Milurit. Enzym urikáza je možné syntetizovat a používá se při náročných operacích nebo při chemoterapii, kdy je vysoká hladina kyseliny močové riziková.
Často se kyselina močová usazuje přednostně v kloubu palce u nohy, ale náchylné k jejímu ukládání mohou být i jiné další klouby, například kotníky, kolena, zápěstí i klouby prstů. Obvyklým prvním příznakem je prudká bolest. Hovoříme o dnavém záchvatu, kdy se v kloubní tekutině vysráží močan sodný v podobě již popsaných mikrokrystalů a tím pak dochází k zánětu postiženého kloubu a k jeho zčervenání, otoku a vzniku extrémní citlivosti na dotek.
Kyselina močová je vedlejší produkt rozkladu některých potravin, takže dna úzce souvisí s výživou, jako je přejídání. Ale na vzniku se mohou podílet i další faktory: některé léky, stres, operace nebo poranění kloubu, infekce, časté rentgenování určitého kloubu při jiné nemoci.
Diagnóza je potvrzena laboratorně a zachycením rtg změn na kloubu.
Klasická léčba spočívá při akutním záchvatu v klidu na lůžku, dietě a podávání léků se salicyláty a kolchicinem.
Dieta při dně
U dlouhodobých potíží klademe velký důraz na dodržování diety s omezením přívodu nukleoproteinů. Nejvíce se vyhýbáme potravinám s vysokým obsahem nukleoproteinů – vnitřnosti, sardinky, ančovičky, masové extrakty, masové polévky a omáčky. Omezujeme potraviny se zvýšeným obsahem nukleoproteinů – červená masa, luštěniny, mořské ryby, úhoř, humr, sladkovodní ryby, maso. Vždy zakazujeme alkohol, včetně piva, červeného vína a také sůl. Uvedená jídla mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a tak přispět k akutnímu záchvatu dny. A také musíme připomenout některé léky jako diuretika, která jsou často užívána ke kontrole vysokého tlaku krve nebo ke snižování otoků – také mohou způsobit akutní záchvat dny. A dále stres, infekce trauma a jiné.
Naopak doporučujeme pití velkého množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů. Nezapomínáme na pravidelnou pohybovou aktivitu.
Hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina z kokosu, avokáda, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky, (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sojová omáčka (přidaná k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené – ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).
Na pečené brambory je vhodné používat zakysanou smetanu. Zařazujte některé z těchto jídel do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, pak byste měli plně využívat výše uvedená jídla. Například – hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice poskytuje všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty.
Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů (případně oxalátů) – vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky, masové koncentráty, zvěřina a výrobky z ní, kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky, maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí), ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, reveň, červená řepa, fíky. V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny, jejichž obsah purinů je nízký.
Hodnoty obsahu purinů jsou uvedeny v tabulce. Ve výsledku jde tedy o lehce redukční stravování rozdělené do více denních dávek (cca 4x).
Obsah purinů v potravinách (mg/100g) – Hodnoty purinů převzaty z Oddělení klinické výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.
Maso, uzeniny | |
Hovězí | 40 |
Telecí | 48 |
Vepřové | 48 |
Skopové | 46 |
Kuřecí | 40 |
Králičí | 38 |
Zvěřina | 35-39 |
Šunka | 24 |
Anglická slanina | 25 |
Vnitřnosti | |
Játra | 95 |
Ledvinky | 80 |
Jazyk | 55 |
Telecí brzlík | 400 |
Ryby | |
Kapr | 54 |
Losos | 22 |
Pstruh | 56 |
Sardinky | 120 |
Sleď | 69 |
Štika | 48 |
Sardinky | 120 |
Mléko, vejce | |
Mléko | 1 |
Vejce | 2 |
Bílek | 1 |
Žloutek | 5 |
Tuky, ořechy, kakao | |
Kakaový prášek | 1900 |
Mandle | 9 |
Lískové ořechy | 10 |
Vlašské ořechy | 8 |
Mouka, pekárenské výrobky | |
Žitná nebo pšeničná mouka | 0 |
Celozrnný chléb | 14 |
Bílé pečivo | 8 |
Ovesné vločky | 30 |
Brambory, luštěniny, zelenina | |
Brambory | 6 |
Čočka | 70 |
Hrách | 45 |
Fazole | 44 |
Celer | 10 |
Cibule | 1 |
Fazolové lusky | 5 |
Zelený hrášek | 80 |
Chřest | 14 |
Kapusta | 6 |
Kedlubny | 5 |
Květák | 10 |
Mrkev | 2 |
Okurky | 3 |
Pór | 3 |
Rajčata | 4 |
Reveň | 4 |
Ředkvičky | 6 |
Řepa červená | 5 |
Salát hlávkový | 5 |
Špenát | 23 |
Zelí bílé | 5 |
Zelí červené | 8 |
Houby | 5 |
Ovoce | |
Borůvky | 2 |
Hrušky | 1 |
Jablka | 1 |
Jahody | 5 |
Meruňky | 0 |
Švestky | 1 |
Hroznové víno | 1 |
Pomeranče | 1 |