prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Cukr je rostlinného původu, proč je špatný?

18.09.2007

Každá látka se účastní chemických procesů v těle. Surové potraviny obsahují živiny (vitamíny, minerály atd.), které jsou nezbytné pro vstřebávání té které potraviny. Náš zažívací systém se přizpůsobil na tyto přírodní komponenty a naučil se je efektivně využívat.  Při procesu rafinace se všechny tyto komponenty vytrácí a zůstává jen čistá sacharóza.

Při jejím trávení nutíme náš zažívací systém sáhnout na své zásoby vitaminů a minerálů, aby byl schopen sacharózu zpracovat. Navíc ještě dochází ke zvýšenému vylučování inzulínu. V našem těle existuje pozoruhodný samoregulační mechanismus. V krvi kolují hlídači, receptory, které si můžeme představit jako fotobuňky, a ty neustále monitorují hladinu cukru v krvi. Když sníme čistý cukr, hladina v krvi se rázem zvýší - hovoříme o hyperglykémii. Hlídači vyšlou zprávu do mozku (do ústředny) o vyšší hladině cukru.



Zde dochází ke zpracování informace. Ústředna vydá příkaz do buněk slinivky břišní, aby se zvýšila produkce inzulinu. Ten začne rychle cukr pálit, najednou se uvolňuje hodně energie a tepla. Tato energie působí jen krátkou chvíli a poté dojde k vyčerpání cukru, hladina klesne, receptory začnou podávat do mozku informaci o nedostatku cukru. Mozek situaci analyzuje a vydá příkaz chuťovým buňkám, aby začaly žádat o příjem cukru. Takže člověk pociťuje touhu po něčem sladkém. Pokud si opět vezmeme sladkost, celý proces se opakuje. Je-li tento proces každodenní, pak to vede k vyčerpání zásob užitečných živin a ke zvyšování produkce inzulinu nad bezpečné hodnoty. To způsobuje nervozitu, špatné zažívání a celkovou slabost. Nedostatek chromu je jedním z hlavních viníků při vzniku kornatění cév a infarktu myokardu. Nedostatek zinku způsobuje sexuální poruchy a navíc zvyšuje chuť na sladkosti. Podle dr. Alexandra Schausse jedním ze způsobů, jak zredukovat chuť na sladké, je brát zinek jako doplněk výživy.



Cukr je spoluviníkem při kvasinkových infekcích, které sužují doslova miliony lidí, zejména žen. Kvasinky (Candida albicans), stejně jako mikroby, způsobují zubní kazy a živí se cukrem, když se dobře rozmnoží, začnou vylučovat jed, který je škodlivý pro lidské zdraví. Objevují se poruchy nervového systému, bolesti hlavy, slabosti a deprese. Bolesti břicha, u žen nepravidelná menstruace, záněty pochvy, předmenstruační napětí, problémy s močovým měchýřem, neplodnost. A dále je častá zácpa, nadýmání a jiné zažívací obtíže. Dnešní populace spotřebovává více cukru než doopravdy potřebuje, celkové zdraví národa se vážně zhoršuje. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat konzumaci drogy se vším všudy.

 


Celková nabídka přípravků zdravé výživy.


Související články:
Zdravé sladkosti - Jak na cukry
Cukr není potřeba, sladká chuť ano
Děti a cukr
Bez cukru to jde snadněji
Zdraví v ohrožení - Ani cukr, ani bič
Xylitol


18.09.2007
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

99,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS