Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Copak jíme chemii?

02.11.2006
Nejen z reklamy, ale i z regálů supermarketů se na nás valí hromady kvalitních, balených, důsledně kontrolovaných, čerstvých a zároveň trvanlivých potravin. Ale je tomu opravdu tak?

Konzervace, aromatizace či přibarvování nazýváme "metodami moderního zpracování potravin". Pokud nabídneme např. obložený chlebíček ptákům, budou se potýkat několik dní s vážnými problémy. Ani člověk se nevyrovnává se syntetickými látkami zrovna lehce, nejsme k tomu totiž geneticky předurčeni. Tisíce let jsme jedli určitou stravu a najednou se snažíme přesvědčit organismus, aby si zvykl na něco úplně nového.

 

Hrozba jménem dusitany
Za 1. světové války prý velení armády nevědělo, jak pro vojáky skladovat zásoby masa. Posloužili k tomu dusitany, vysoce toxické soli. Současně s oslabováním protivníka trhavinami se údajně tenčily řady vlastních vojáků, protože požívali maso naložené do dusitanové soli. I přes zprávy o hromadných otravách způsobených vyšším přídavkem dusitanové soli do masa a uzenin bylo její užívání v r. 1930 legalizováno. Aby se zmírnilo riziko otrav, musela se napříště používat pouze směs dusitanu sodného či draselného a kuchyňské soli. Je důležité ještě podotknout, že dusitany patří k největší hrozbě pro organismus, mohou totiž následnými reakcemi zablokovat určitý podíl hemoglobinu v krvi a tím ztížit např. dýchání.

 

Svítá na lepší časy
Navzdory všem negativním skutečnostem musíme uvést i pozitiva. Rok od roku roste zájem např. o biopotraviny, i když jsou výrazně dražší. Jestliže chceme jíst zdravé potraviny, nemusíme vždy nakupovat jen drahé biopotraviny, ale kolikrát stačí si pořídit základní suroviny, např. zeleninu, ovoce, mouku, máslo apod. a pokrmy si z nich připravovat doma. I mezi "obyčejným zbožím" se najdou výrobky, které umělé přísady neobsahují.


Rok od roku také roste zájem o přírodní přípravky, které detoxikují (čistí) organismus zevnitř, pomáhají odvádět z těla nežádoucí toxické látky (např. Detox, Chlorella, Yucca). Při dnešní obrovské nabídce potravin a výživových doplňků je důležité být informován a umět si vybrat.

 

Celková nabídka zdravé výživy.


Související články a videa:
Zdravé jídlo nemusí být vždy drahé
Z jídla zmizí jen malá část chemických látek
Jídlo, pití a naše zdraví
VIDEO: Opravdu potřebujeme chemické zemědělství?


02.11.2006
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Výživa


 
Minerální látky - jejich zdroje a význam pro organismus
Perila křovitá (Perilla frutescens)
Lysin – životně důležitá aminokyselina
Proč je krevní skupina 0 více méně masožravá a proč A preferuje spíše vegetariánský způsob života?
Tipy, jak ulevit slinivce
Priessnitzův obklad
Dělejte věci úplně jinak, než se očekává a jste zvyklí
Co pomáhá na vyčerpanost a jak pomoci sám sobě při chronické nemoci – 2. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS