Čočková sekaná se semínky

Čočka patří mezi nejstarší známé plodiny. Díky svému obsahu prospěšných látek a výjimečné chuti se zaslouženě stala součástí našeho jídelníčku. Při vaření si drží tvar, je proto vhodná jako příloha, do polévek i salátů.

Porce6 porcíČas přípravy2 hodiny

Potřebujeme:

  • 200 g zelené čočky
  • 100 g sójových vloček
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 40 g lněného semínka
  • 3 cibule + 1 cibule na pečení
  • 5 stroužků česneku
  • 10 g sušených hřibů
  • 2 lžíce oleje + olej na pečení
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 jablko
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • mořská sůl
  • pepř
Čočková sekaná

Postup:

  1. Čočku uvařte doměkka, trvá to asi 30-40 minut. Sceďte a nechte okapat. Sójové vločky namočte na půl hodiny do vody, pak je sceďte a nechte okapat.
  2. Nasucho opražte slunečnicová semínka. Lněné semínko umelte a rozmíchejte s trochou vody na kašičku.
  3. Na dvou lžících oleje nechte zesklovatět tři pokrájené cibule a nadrobno nasekaný česnek. Okořeňte paprikou a kmínem. Přidejte sušené hřiby, které jste podrtili v hmoždíři nebo umleli v mlýnku na kávu.
  4. Nastrouhejte jablko, mrkev a celer a vše přidejte do pánve. Chvíli míchejte, potom přidejte okapanou čočku a sójové vločky, osolte, opepřete a 15 minut duste.
  5. Sundejte z plotny, vmíchejte slunečnici a namočené lněné semínko a nechte vychladnout.
  6. Zformujte šišku a položte jí do pekáčku na olej a cibuli pokrájenou na kolečka. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C – nejprve 30 minut s pokličkou, poté dopečte dozlatova bez ní. Podávejte s vařeným bramborem a salátem.

Přejeme vám dobrou chuť.

Zpět nahoru