prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Češi konzumují dvojnásobek soli, než by měli

03.12.2012

Nadměrné množství soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku a k zadržování vody v těle. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a celkově zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

 

Sůl je důležitou součástí stravy, protože obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organizmus potřebné. „Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

 

Sůl je často i významným zdrojem jódu, kterého bývá v běžné stravě jinak nedostatek. Právě nedostatek jódu způsobuje například zhoršení funkce štítné žlázy. To ovšem neznamená, že bychom měli solit bez omezení.

 

Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace doporučená denní dávka soli 3 – 5 gramů, průměrná spotřeba je však v České republice přes 12 gramů.

 

Vysoký krevní tlak = více jak 140/90

Vysoký krevní tlak je prokazatelně civilizační chorobou. Není to však bolestivé onemocnění, a zřejmě proto se vysokému tlaku přezdívá tichý zabiják. Už právě proto jej odhalí zpravidla lékař až jako příčinu některých prvotních příznaků:

  • zhoršené usínání
  • drobné bolesti hlavy
  • dušnost
  • občasná slabost

 

Výše krevního tlaku stoupá s věkem. Ze statistik vyplývá, že vysokým krevním tlakem trpí každý pátý člověk, předpokládá se, že v roce 2025 už to bude každý čtvrtý. Čtvrtina úmrtí u lidí starších čtyřiceti let je způsobena právě zvýšeným krevním tlakem. Mezi lidmi nad 60 let trpí zvýšeným krevním tlakem polovina mužů a až 60 % žen. Co jim hrozí? Například srdeční onemocnění jako infarkt, nebo především mrtvice nebo-li mozková příhoda.

 

Sůl může mít na svědomí i řídnutí kostí

Sodík lze v potravě nahradit například draslíkem (ovoce, zelenina), který oproti soli působí příznivě. „Vysokému příjmu soli by se měli vyhýbat i ti, kteří chtějí hubnout, protože sůl poměrně výrazně zvyšuje chuť k jídlu. Vysoký příjem soli je spojen s jeho větším vylučováním močí, a to včetně vápníku. Zejména pak u žen po menopauze může být urychlen proces odbourávání kosti, čímž se zvyšuje riziko vzniku osteoporózy,“ upozorňuje na rizika zvýšeného příjmu soli Dr. Hlavatá.

 

Snižte příjem soli přirozeně

Spotřebu soli snížíte tím, že budete omezovat solení již při kuchyňské přípravě a hotová jídla již nebudete dosolovat. Pozor si také dávejte na potraviny, které jsou na sůl bohaté:

  • slané uzeniny, sýry, krekry
  • solené oříšky
  • slané pečivo
  • některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku
  • značné množství soli obsahují také instantní pokrmy, bujóny a nakládaná zelenina

 

K ochucení pokrmů se namísto soli používá zelených natí (zelená petrželka, pažitka, pórek, libeček, atd.), koření, bylin a zeleniny (cibule, česnek, kořenová zelenina, papriky, rajčata, atd.).

 

Kávová lžička soli obsahuje cca 8 g soli, což představuje 160 % denního maximálního doporučeného příjmu!

 

Přečtěte si, kolik soli si kupujete

Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku. Kolik je to soli? Údaj o sodíku vynásobte 2,5x.

 

Jak se rychle orientovat

Nemáte-li příliš času studovat obaly jednotlivých potravin, můžete množství soli ve stravě hlídat spolu s logem Vím, co jím. V Česku se jedná o jediné logo, které se věnuje právě výživovému složení potravin. Nezávislá laboratorní analýza sleduje tyto živiny:

  • nasycené mastné kyseliny
  • trans mastné kyseliny
  • přidaný cukr
  • sůl, resp. sodík
  • vláknina
  • energie

 

Přísnými kritérii prošla zatím zhruba stovka výrobků. Mezi nimi například některé sýry, šunky, těstoviny, müsli, margaríny. Že sůl přijímáme v základních potravinách, dokazuje i fakt, že hodnocením pro udělení loga projde s ohledem na sůl jen málokteré pečivo.

 

Obsah sodíku ve vybraných surovinách a potravinách (Velíšek, J. Chemie potravin)

 

Potravina Obsah sodíku (mg/100 g)
banány 1
brambory 3 - 28
cibule 10 - 26
čaj černý 45
čočka 4 - 55
čokoláda mléčná 280
fazole 2 - 40
hlávkový salát 3 - 10
hrách 2 - 38
hrášek 2
chléb celozrnný 400 - 600
jablka 1,6 - 3
jahody 1,5 - 3
játra vepřová 77
jogurt -
káva pražená 74
maso hovězí 58 - 69
maso kuřecí 46
maso vepřové 45 - 60
mléko plnotučné 40 - 50
mouka pšeničná 2 - 3
pomeranče 1,4 - 3
pšenice 8
rajčata 3 - 6
ryby 65 - 120
rýže loupaná 6
sója 6
sýry 45 - 1410
špenát 60 - 120
tvaroh -
vaječný bílek 192
vaječný žloutek 50
vejce splepičí 135
vlašské ořechy 3
zelí 13

Související články:
Proč naše tělo potřebuje sůl?
Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze
Hypertenze může být snížena dostatkem draslíku v potravě
Češi jsou přesolení. Solte méně!
Kolik soli jsme za den schopni spolykat


03.12.2012
zdroj: Focus agency
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS