Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pokud nevíte, co je to červený čaj, i když znáte černý, zelený, ovocný, bylinkový či dokonce bílý, nemusíte se stydět. Červený čaj je u nás opravdu málo známý. Někdo by řekl, že červený čaj je totéž, co černý. Z čistě botanického hlediska ano. Jedná se o čaj z lístků Camellia sinensis. Od ostatních čajů (zelený, polozelený, bílý) se liší tím, že prochází plně oxidací (vystavení porušených listů působení vzduchu). Obsahuje více (asi 4 %) kofeinu (teinu) než ostatní druhy čaje, a proto lépe povzbuzuje činnost mozku.
V Číně se pro něj vžil termín červený čaj, který lépe vystihuje jeho barvu. Mezi nejznámější druhy v Číně patří Yunnanský červený (Dian Hong Cha), Yixingský červený (Yixing Hong Cha), Keemum (Qi Men) či Lapsang (Zheng Shan Xiao Zhong). Liší se jak zpracováním, tak i chutí a aromatem.
Dlužno mít ovšem na mysli, že pro nás černý čaj představuje obvykle průmyslově vyráběné sáčky v krabičkách (většinou si znalec najde kvalitní výjimky). Právě pro asijské národy je červený čaj takový čaj, který je vyrobený tradiční metodou.
Pro Číňany termín „černý čaj“ představuje čaj, který známe a máme v oblibě pod názvem Pu-Erh (též Pchu-Er nebo Pu-Er). Jméno nese podle čínské prefektury (provincie) Pchu-Er, kde je pěstován. Tmavý Pchu-er má tmavší barvu než nám známý černý čaj (neboli červený pro Číňany). Pokud takový čaj déle louhujeme, dostává opravdu temnou barvu, připomínající zabarvení černé kávy. Pokud se ovšem objeví kávové zabarvení po kratším louhování, pak se jedná o méně kvalitní až šizený čaj.
Působení Pu-Erhu na naše zdraví je předmětem častých diskuzí, někdy jsou mu přisuzovány až univerzální účinky. V Číně je znám jako čaj zajišťující dlouhověkost a zdraví. To je založeno na tom, že Pu-Erh obsahuje polyfenolické látky (jedná se o složitější struktury, jsou označovány jako flavonoidy, nejznámější z nich je kvercetin). Důležité je, že jsou řazeny mezi antioxidanty, které působí proti účinku látek označovaných jako volné radikály, které ohrožují naše zdraví. Mezi další obsažené látky patří samozřejmě kofein a theofyllin, dále vitamíny, minerály (molybden, zinek, mangan), tanin a další.
Ovšem zásadní jsou již zmíněné polyfenolické látky. Kromě antioxidačního působení mají ještě antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Proto jsou někdy označovány lidově jako přírodní antibiotika. Tyto látky také působí proti vzniku aterosklerózy a pomáhají snižovat riziko vzniku trombóz (krevní sraženin v cévách). To vlastně vysvětluje, proč se tradičně pije na zlepšení cirkulace krve. V některých případech se uvádí, že může pomoci ženám také při hormonálních problémech, jako je nepravidelná menstruace či nežádoucí projevy menopauzy. I to se dá podložit, protože odborníci uvádějí, že některé polyfenolické látky patří mezi fytoestrogeny, látky podobné svou strukturou přirozeným ženským hormonům. Pro úplnost je třeba zmínit, že pití čaje Pu-Er také zlepšuje trávení a potíže s ním spojené. U některých polyfenolů jsou také uváděny antimutagenní účinky, proto se zkoumá v odborných studiích možnost jejich využití pro léčbu rakoviny.
Na závěr je třeba uvést, že je třeba kupovat a pít jen kvalitní odrůdy čaje Pu-Erh. Zejména důležitá je teplota a vlhkost během procesu oxidace. Nicméně je možné konstatovat, že rozumné a pravidelné pití tohoto čaje rozhodně přispěje ke zlepšení zdraví.