Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Luštěniny patří mezi mé oblíbené potraviny, nejen kvůli jejich vysoké biologické hodnotě, ale také díky nekonečným kulinářským variacím, které z nich můžete vytvořit. Česká kuchyně měla k luštěninám vždy blízko, především k čočce, která má dlouhou tradici. Bohužel dnes ji často nahrazují přílohy jako bramborová kaše, knedlíky nebo těstoviny. Nic z toho však nenabídne tolik výživných benefitů jako právě luštěniny. Zamysleli jste se někdy nad tím, kolikrát týdně zařadíte čočku do svého jídelníčku? Proč by to mělo být alespoň třikrát týdně.
Čočka – královna luštěnin
Věděli jste, že existuje více než 50 druhů čočky? Nejpopulárnějšími druhy u nás jsou červená a zelená čočka. Červená čočka má navíc jednu obrovskou výhodu – na rozdíl od fazolí neobsahuje síru, takže nezpůsobuje nadýmání. To z ní dělá skvělou volbu nejen pro dospělé, ale také jako první luštěninu, kterou mohou maminky přidat do jídelníčku dětí už od ukončeného osmého měsíce.
Zdravotní benefity vlákniny
Červená čočka je doslova nabitá vlákninou – 1 šálek obsahuje úctyhodných 16 g, což je více než polovina doporučené denní dávky. Zvláště její rozpustná forma má významné účinky na zdraví. Pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, stabilizuje krevní cukr a prodlužuje pocit sytosti, protože zpomaluje vyprazdňování žaludku a brzdí tak vstup sacharidů do krevního oběhu
Vyzkoušejte ji sami! Přidejte červenou čočku do svého jídelníčku a pozorujte, jak vám pomůže udržet energii a stabilní hladinu cukru v krvi (nebude vás honit mlsná). Glykemický index čočky skutečně stojí za to, neboť se pohybuje kolem hodnoty 30.
Osobně doporučuji při diabetu a redukční dietě, neboť čočka zasytí na velmi dlouhou dobu. Strava, jež je všeobecně na vlákninu bohatá, se pojí s lepší glukózovou tolerancí, lze ji tedy pojmout za účinnou prevenci diabetu 2. typu.
Bílkoviny a důležité minerály
Jeden šálek červené čočky obsahuje až 18 g bílkovin. I když nejsou bílkoviny z luštěnin plnohodnotné, snadno je doplníte. Stačí přidat trošku mořské řasy nebo kombinovat čočku s obilovinami. Červená čočka je také bohatá na železo (37 % DDD), mangan (49 % DDD), selen, zinek a další důležité živiny. Navíc, ony řasy zmírní nadýmavý efekt, kterého lze docílit také několikahodinovým namáčením luštěnin ve vodě.
Vitamín B6 – pomocník pro tělo i mysl
Červená čočka je skvělým zdrojem vitamínu B6 (pyridoxinu). Tento vitamín hraje klíčovou roli v mnoha procesech – pomáhá tělu zpracovávat energii z bílkovin a cukrů, podporuje mozkovou činnost, zlepšuje náladu a zmírňuje depresivní stavy, včetně PMS. Navíc má vliv na kvalitu kůže, tvorbu protilátek a dokáže zmírnit těhotenskou nevolnost.
Pokud se často cítíte unavení, podráždění nebo bojujete s cukajícím očním víčkem, možná vám chybí právě vitamín B6. Zkuste ho doplnit třeba chutnou porcí červené čočky.
Dobrým zdrojem B6 pyridoxinu jsou také kvasnice, drůbež, vejce, játra, zelí, kapusta, mrkev, avokádo, brambory, banány, oříšky a celozrnné obiloviny. Obsah pyridoxinu v potravinách klesá jejich varem, louhováním, namáčením, dlouhodobým skladováním.
Doporučená denní dávka B6 vitamínu: činí 2 mg, běžnou stravou lze pokrýt, pozor však u žen užívajících hormonální antikoncepci, alkoholiků a vrcholových sportovců. Zde pak navyšujeme o 0,5 mg. Nedostatek vitamínu se většinou projevuje celkovou slabostí, podrážděním, vodítkem nám může být také cukající oční víčko, suchá pokožka, záněty sliznice ústní dutiny, brnění a mrazení dolních končetin.
Jak čočku zařadit do jídelníčku?
Červená čočka je velmi univerzální a rychlá na přípravu – není nutné ji namáčet a uvaříte ji za 10–15 minut. Můžete ji použít do:
- Polévek: Vyzkoušejte krémovou polévku s mrkví, kari a kokosovým mlékem.
- Salátů: Přidejte uvařenou čočku do salátu s pečenou zeleninou a citronovým dresinkem.
- Kaší: Připravte čočkovou kaši s bylinkami a česnekem jako skvělou přílohu.
Červená čočka je jednoduchá na přípravu, chutná a navíc plná živin, které vaše tělo potřebuje. Vyzývám vás: zařaďte ji do svého jídelníčku alespoň třikrát týdně! Ať už jako součást oběda, večeře nebo dokonce snídaně – vaše tělo vám poděkuje.
Pojďme společně objevit kouzlo červené čočky a připravit si z ní něco lahodného už dnes! 😊
Recept: Mrkvová polévka z červené čočky
- 250 g červené čočky
- 150 g mrkve
- 1 BIO bujon
- 3 stroužky česneku
- Himalájská sůl, majoránka, lahůdkové droždí
- petrželka na ozdobu, Nori řasa
Červenou čočku netřeba namáčet, takže ji pouze propláchneme vodou a vložíme do hrnce společně s mořskou řasou. Mrkev oškrábeme, omyjeme, nastrouháme na jemno. Přidáme k čočce, bujónu, dochutíme solí, česnekem, majoránkou a lahůdkovým droždím. Asi 20 minut vaříme. Polévku netřeba ničím zahustit, červená čočka se hezky rozvaří. Na talíři sypeme čerstvou petrželovou natí.
Recept: Salát z červené čočky
- 100 g červené čočky
- 100 g cherry rajčátek
- 50 g rukoly
- 20 g černých oliv
- 5 g lněný olej
- citrónová šťáva
- Himalájská sůl, kari koření
- petrželová nať, Nori řasa
Čočku vaříme 12 minut. Jakmile je měkká, dáme ji do mísy, přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka, omytou rukolu, olivy, nori řasu. Zakapeme dobrým lněným olejem, citrónovou šťávou, dochutíme solí, kari kořením. Ozdobíme petrželovou natí.