Černý čaj

Černý čaj je vůbec nejrozšířenější a nejznámější čaj u nás. Je to ten druh čaje, který prochází delší oxidací než zelený nebo bílý čaj. Ale všechny tyto čaje jsou vyráběny z lístků čajovníku čínského, latinsky Camellia sinensis.

Právě rozdíl mezi černým a zeleným čajem určuje proces tzv. fermentace. Černý čaj se nechává zavadnout a poté podstoupí enzymovou reakci (fermentační reakce – oxidace), která mu uděluje odlišné vlastnosti.

V zemi původu, Číně, pokud bychom chtěli černý čaj, s překvapením bychom zjistili, že jsme dostali čaj typu Pu-erh. Číňané našemu černému čaji říkají červený, zatímco my si představíme pod pojmem červený čaj spíše čaj rooibos z Jižní Afriky. Jeho většímu rozšíření výrazně pomohlo, že zatímco zelený čaj svoji vůni během roku ztrácí, černý čaj si svoji výraznější vůni udrží i několik let – a to byl pro obchodníky vozící čaj z daleké Asie rozhodující důvod k volbě černého čaje právě jako typu čaje číslo jedna.

Látky obsažené v čaji

Základní látkou v černém čaji je kofein. Ve starší literatuře se můžeme setkat s tím, že kofein je v kávě, zatímco v čaji je tzv. tein. Není to pravda, v obou typech stimulačních nápojů je kofein, ale odlišné působení kávy a čaje je dáno dalšími přítomnými účinnými látkami. Kofein uděluje nápojům, ve kterých je obsažen, stimulující a povzbuzující účinek. Je zajímavé, že zelený čaj, ač tomu možná nechceme věřit (je to přeci ten “zdravější”), obsahuje o něco více kofeinu než starý dobrý čaj černý. Je ovšem třeba zdůraznit, že konečné množství kofeinu, které v čaji vypijeme, závisí na typu a procesu přípravy. Vzhledem k tomu, že zelený čaj zaléváme vodou o nižší teplotě a vylouhujeme jej kratší dobu, je obsah kofeinu v šálku zeleného čaje zpravidla nižší.

Čaj rovněž obsahuje tzv. taniny (třísloviny), které kofein váží, proto je jeho uvolňování pozvolnější a účinky déle trvající. Tím se liší od kávy. Čaj rovněž obsahuje katechiny, což jsou látky řazené do skupiny flavonoidů. Důležité je, že to jsou silné antioxidanty. V našem organismu zabraňují působení negativních volných radikálů z našeho okolí, dále mohou ovlivňovat enzymy podílející se na metabolismu karcinogenů obsažených v potravě nebo mohou podpořit zamezení růstů neoplastických (rakovinných) buněk v tkáních. V tomto ohledu vítězí zelený čaj nad černým, protože procesem fermentace u černého čaje dochází ke snížení obsahu těchto látek, tudíž i k poklesu jejich účinků.

Obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Právě z minerálů je třeba zmínit fluór, který pomáhá proti tvorbě zubního kazu. Na druhou stranu má však černý čaj bohužel tu nevýhodu, že způsobuje zabarvení zubů. Pití černého čaje podporuje při nachlazení vykašlávání a napomáhá vypocení. Pomáhá i při žaludečních potížích – přispívá k očištění střev a je dobře známo, že slabý černý čaj se podává při průjmu nebo zvracení.

Pro zajímavost na závěr: australští vědci zjistili, že tři šálky černého čaje denně výrazně snižují jak systolický, tak diastolický tlak. Konečná hodnota krevního tlaku se pak vždy skládá z naměřených výsledků těchto dvou tlaků.

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.