prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Budoucnost je "bio"

16.04.2010
Ekologické zemědělství a biopotraviny se stávají jedním z fenoménů dneška. V souvislosti s tímto tématem se objevuje jedna základní otázka. Jsou opravdu biopotraviny kvalitnější a zdravější než běžná produkce, nebo se jedná pouze o marketingový tah, abychom za ně zaplatili více peněz?

Z výsledků posledních vědeckých výzkumů vyplývá nejen to, že bio je skutečně zdravější, ale také fakt, že ekologické zemědělství v budoucnu zřejmě nahradí intenzivní zemědělství, založené na použití umělých hnojiv a pesticidů.

Je bio opravdu zdravější?
Názory na to, zda jsou biopotraviny opravdu zdravější než běžné potraviny, se různí a vědecká komunita je v tomto ohledu značně nejednotná. Můžeme dokonce slyšet, že biopotraviny nejsou v zásadě o nic zdravější než ty normální. Ačkoliv věda zatím neumí zdravotní prospěch biopotravin přímo prokázat, můžeme s jistotou říct, že ekologické zemědělství přispívá v přírodě k biodiverzitě. Ekologicky chovaná zvířata žijí ve větší pohodě, biomléko je kvalitnější a potraviny jsou obecně chutnější.

Vědci tvrdí: bio je zdravé
Unikátní pětiletý celoevropský projekt Quality of Low Input Food (QLIF) zaměřený na kvalitu biopotravin, představil výsledky svého výzkumu. Z nich jasně vyplývá, že bio je skutečně zdravé. Obsahuje více nutričně prospěšných látek, zatímco běžné potraviny obsahují větší množství škodlivých složek. Na projektu QLIF se podílelo 31 výzkumných středisek, společností a univerzit v Evropě. V České republice se do něj zapojila Vysoká škola chemicko-technologická pod vedením profesorky Jany Hajšlové. Cílem projektu bylo ověřit kvalitu a bezpečnost biopotravin ve vztahu k efektivitě vynaložených nákladů a vlivů na životní prostředí. Pětiletý projekt, v jehož čele stál profesor Carlo Leifert z Univerzity of Newcastle, byl financován Evropskou komisí.

Výsledky projektu QLIF
Ojedinělý projekt QLIF zaměřený na komplexní studium kvality biopotravin a jejich vlivu na zdraví člověka přinesl řadu zajímavých výsledků. Zjistil, že vzorky z potravin ekologického zemědělství obsahují více vitaminů, antioxidantů a zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Zároveň prokazuje, že biopotraviny obsahují méně nebezpečných těžkých kovů, mykotoxinů, zbytků pesticidů a glykoalkaloidů. Důležitým faktorem je u biopotravin absence reziduí pesticidů, které jsou typické pro produkty průmyslového zemědělství. To je důležité hlavně pro malé děti, které mají podstatně méně vyvinutý detoxikační systém a neodbourávají toxické účinky dostatečně efektivně.

Zdravější a odolnější
Některé nejnovější výzkumy přicházejí s důležitými zjištěními o vlivu biopotravin na lidské zdraví a imunitní systém:

Biovýživa přispívá k efektivnější regulaci lidského organismu.

  • Člověk je odolnější, lépe se dokáže bránit infekci a s nemocí se snáze vypořádá.
  • Ovocné a zeleninové biošťávy mohou dokonce podle výsledku laboratorního testování omezit růst rakovinových buněk.
  • Prokázán je také pozitivní vliv konzumace biomléka, které, na rozdíl od normálního, eliminuje problémy s alergií a ekzémy. Kvalita biomléka spočívá v tom, že obsahuje více nutričně významných složek, navíc obsahuje více fytoestrogenů, které omezují riziko vzniku rakoviny prsu a kardiovaskulárních chorob.


Celková nabídka produktů zdravé výživy a bioproduktů.


Související články:
Bio svědčí vašemu srdci
Osvěta o Bio výrobcích
Biopotraviny a redukční dieta


16.04.2010
zdroj: www.mebio.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS