BIO Kokosový sirup

cm kokos

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kokos neboli kokosová palma, správně kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) je palma z čeledí arekovitých, původem pravděpodobně z jihovýchodní Asie, pěstovaná v tropických oblastech na březích moří a velkých řek. Pěstován je pro svůj plod, respektive jeho semeno, všem dobře známý kokosový ořech.

Kokosový ořech

Kokosový ořech má mnohostranné použití – získává se z něj kokosový olej, kokosová moučka, kokosová voda a kokosové mléko. Ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí lihovina zvaná arak. Z mladých listů se připravuje salát.

Kokosový sirup

A konečně – ze žlutých květů se vyrábí kokosový sirup, který může být dále ještě zpracován na cukr a palmové víno.

Kokosový sirup je přírodní sladidlo získané z nařezaného palmového okvětí kokosu. Získává se tak, že sesbíraný nektar se šetrně zahřívá, aby se z něho odpařila část vody. Takto získaný sirup má hustou konzistenci a zlatavou barvu. Chutí a vůní připomíná kokos s karamelem. Z hlediska zdravé výživy je využíván pro svůj nízký glykemický index.

Glykemický index je číselný index, který řadí sacharidy na základě rychlosti jejich glykemické odezvy (tj. jejich přeměny na glukózu v lidském těle), tím určuje i tvorbu a uvolnění inzulínu ze slinivky do krve. Glykemický index používá stupnici od 0 do 100, vyšší hodnoty zobrazené u potravin jsou ty, které nejvíce způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi – takže čím nižší hodnota je glykemického indexu, tím je potravina výhodnější pro zdravou výživu.

Často se u tohoto sirupu v přírodních přípravcích můžeme setkat s označením BIO. To znamená dodržení několika kritérií – tento kokosový sirup je nerafinovaný. nebělený, bez přísad, vyráběný tradičním způsobem a v rámci trvale udržitelného zemědělství (bio a fairtrade).

Využití kokosového sirupu

Kokosový sirup má všestranné použití v kuchyni i v potravinářství. Používá se, stejně jako kokosový cukr, na slazení teplých i studených nápojů, dresinků nebo zálivek či do smoothie. V kuchyni se dá použít při přípravě marinád na maso a grilovanou zeleninu.

Kokosový sirup je vyhledáván rovněž vegany jako alternativa medu.