Bílý čaj

Bílý čaj je u nás mezi čaji nejméně známý. V Číně je však velmi známý a pro jeho vlastnosti a jemnou až nasládlou chuť byl dříve určen jen pro císařskou rodinu a její členy. V Číně je znám již více než 1200 let. Velké oblibě se těšil pro svoji vzácnost a výjimečnou kvalitu, zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 n. l.). Nejoblíbenější jsou bílé čaje z provincie Fujian, výjimečně se pěstují také v Yunnanu nebo Guangxi.

Stejně jako u jiných druhů čajů se používají lístky čajovníku čínského (Camellia sinensis). V případě bílého čaje se zpracovávají první, ještě nerozvinuté lístky rostliny. Tyto drobné a křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období. Jakmile toto období skončí, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Právě podle hebkých, stříbřitě bílých chloupků na těchto lístcích dostal bílý čaj své pojmenování.

Čajovník

Látky obsažené v bílém čaji

Obsahuje antioxidanty, látky působící proti účinku negativních volných radikálů z okolního prostředí. Antioxidanty proto zabraňují předčasnému stárnutí, zvyšují odolnost organismu proti bakteriím a dalším negativním vlivům, podporují snižování hladiny cholesterolu a vysokého tlaku, ale jsou i prevencí proti některým druhům rakoviny a srdečně-cévních nemocí.

Podle některých zdrojů, pravidelné pití bílého čaje podporuje hubnutí, protože látky v něm obsažené pomáhají odbourávat tukové buňky. Ovšem je třeba zdůraznit, že i při jeho pití zůstává základem hubnutí pravidelný pohyb a správný jídelníček přiměřený věku a zdravotnímu stavu toho, kdo se snaží těch několik kil shodit.

Obsahuje i další látky, jako je l-theanin a katechiny. Díky aminokyselině L-theanine pozitivně ovlivňuje psychiku a dokáže zmírňovat stres. Obsažené katechiny podporují snižování výskytu zubního kamene a paradentózy. V kosmetice se používá pro své antioxidační a antibakteriální účinky.

Jeho vzácnost zdůrazňuje i fakt, že v Číně tvoří jen jedno procento všeho produkovaného čaje.

Zpět nahoru