Zdravé sladkosti, aneb, mlsejme s úsměvem na rtech

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Seskládat zdravý a vyvážený jídelníček bývá pro mnohé nadlidským výkonem, jednoduše nevíme, tápeme, zabředli v běžné povinnosti dne, které nám pak znesnadní vnímat onu podstatu. To, co nám zde po celé generace bylo naprostou přirozeností. Naši předci věděli, z čeho získají největší sílu, co kdy zasadit, kdy sklízet, jak uchovat, aby po celou dlouhou zimu vydrželo, pokud možno v úctyhodné kvalitě, jež dovolí přivítat jaro. Dnes je to jiné, ve své podstatě máme vše, kolikrát ihned a na dotek, přesto jsme si vzdálenější, nejen jeden druhému, především však sami sobě. Ovlivnění reklamou a pozlátky, umocněnými každodenní blyštivou nabídkou, křičící odevšad.

Zkusme se zastavit a chvíli vnímat svoje tělo. Naslouchejme, jak se cítíme, budíme-li se plni síly, to, jak usínáme, zda naší mysl obestírá klid, abychom se oddali léčivému spánku. S jakou energií přijímáme snídani, zda si ji dokážeme vychutnat v tichu, jež daný pokrm posvětí. Zda jsme pak schopni několik hodin fungovat, či již po hodině opět kručí v břiše. Vnímejme to, jak naše střeva pracují, zda stejně jako mysl, tak i zažívání je klidné, vyrovnané a harmonické. Ony pocity pak totiž formují i mysl, duši, celou naši podstatu. Cítit se ve svém těle dobře je opravdový základ. Nic víc a nic méně. Tak k tomu všemu třeba přistoupit, vnímat, naslouchat, poté vše plyne.

Abychom snáze oné harmonie dosáhli, mysleme na pět základních chutí, které je v jídelníčku třeba obsáhnout. Patří zde chuť sladká, hořká, kyselá, pikantní a slaná. Vzdáme-li se sladké chuti, ať už z důvodu redukční či diabetické diety, ve výsledku tím tělu více méně vezmeme. A ono si posléze vezme zase jinde. Jídelníček, jenž postrádá hořkost, pak většina z nás doplňuje čokoládou, případně pivem, které mnohým z nás dodá pocit blaženosti. Jen pro zajímavost, hořká chuť bývá uspokojena žitným chlebem, případně pak bylinkami, pečenými brambory, kakaem. Kyselost doplníme nakládanou zeleninou, zakysanými mléčnými výrobky, pikantní pak česnekem, cibulí, kořením, jako je chilli aj. A nyní chuť sladká, ukrytá v obilovinách, ale také nejrůznějších pamlscích, sušenkách, dortících či pralinkách. Mnozí se jí bráníme, protože jednoduše víme: přiberu, ještě více ztloustnu, naruším hladinu krevního cukru… Stačí. Tyhle úvahy teď vypusťme z hlavy. Jednou jsme na Zemi, tak tady žijme. Společně si představíme několik zdravějších forem sladkostí, kterými můžeme nahradit dopolední svačinku, tzv. desátou. Navíc, jsme-li zvyklí cvičit, nějaká ta sladkost pak může být vítaným zdrojem energie, prostřednictvím kterého tělo šetří zásobní glykogen.

Mlsáme-li, samozřejmě uváženě, vychutnejme si každičké sousto, bez pocitu viny. Onen pocit škodí tělu víc, než jeden sladký koláček. Mozek, stejně jako žaludek, játra, slinivka či žlučník, pak nepracují tak, jak jim přirozeně třeba. Jsme-li diabetiky 1. či druhého typu, zkusme zapřemýšlet nad jednotlivými sacharidy, které pak účelně vyvážíme pohybem, případně jimi nahradíme některou z dopoledních, u diabetu 1. typu pak možno i odpoledních svačinek. O výslednou dobrotu se samozřejmě rozdělme, sdílené je totiž dvojí radostí.

Jablko Výtečný jablečný koláč

  • 150 g datlí
  • 150 g mandlí
  • 5 větších jablek
  • 2 hrsti rozinek
  • 50 g medu
  • skořice
  • rum
  • 2 PL Psyllia

Datle umixujeme společně s mandlemi, těsto by mělo lepit a poslouží jako korpus. Vše tedy vložme do dortové formy a jemně uhladíme. Okraje můžeme vyvýšit, koláč bude efektnější. Jablka nastrouháme, promísíme s rozinkami, medem, skořicí, rumem dle chuti a indickým psylliem. Vložíme do hrnce, zalijeme troškou vody, směs přibližně 5 minut dusíme. Posléze naneseme na korpus a necháme v lednici zatuhnout.

Datle Datlovo sezamové kuličky

  • 100 g datlí
  • 100 g sezamu
  • 3 PL dobrého kakaa
  • kokos

Datle, sezam a kakao umixujeme v lepivou hmotu, ze které formujeme kuličky. Ty obalujeme v kokosu, necháme vychladit.

Mrkev Mrkvovo špaldový koláč

  • 100 g špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 polotučný kefír
  • vinný kámen (zdravější varianta kypřícího prášku)
  • 2 větší mrkve
  • 50 g medu
  • 1 hrst rozinek
  • skořice
  • domácí povidla + švestky

Špaldovou mouku promísíme s ovesnými vločkami, vinným kamenem, medem a kefírem. Posléze přistrouháme mrkev, na jemno či hrubo, přimísíme rozinky a skořici. Výsledné těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, pečeme 20 minut na 150 °C. Posléze potřeme povidly, na které klademe vypeckované švestky. Pečeme dalších 20 minut.

Červená řepa Sladký zákusek z červené řepy

  • 200 g červená řepa
  • 200 g špaldová mouka
  • 100 g kakaa
  • vinný kámen
  • 100 g medu
  • 150 g kokosového oleje
  • 100 g hořká čokoláda
  • 100 g kakaového másla
  • 1 banán

Špaldovou mouku promísíme s kakaem, strouhanou řepou, vinným kamenem a rozpuštěným kokosovým olejem. Přistrouháme hořkou čokoládu. Těsto vložíme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme cca 30 minut na 150 °C. Necháme vychladnout. Kakaové máslo rozpustíme, rozmixujeme s banánem, dle potřeby jemně dosladíme, směsí potřeme upečený korpus, dáme do lednice odpočinout.

Cizrna Cizrnové pusinky

  • 120 g cizrnové mouky
  • 20 g pohankové mouky
  • 40 g kokosového oleje
  • mletý kardamom
  • 100 g datlí

Z mouky (máme-li dobrý mixér, cizrnu si sami umeleme), kokosového oleje uděláme drobenku. Výslednou směs opražíme na pánvi. Poté vypneme a promícháme. Do horké směsi vmícháme kardamom, datle. Vše rozmixujeme. V prstech pak tvoříme malé pusinky, případně můžeme protlačit přes cukrářský sáček. Necháme odpočinout v lednici.