Karbanátky z quinoy a pečeného batátu

cm karbanatek quinoa

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Quinoa je vysoce výživná  obilovina, která obsahuje velké množství bílkovin. Je tedy vynikající volbou pro vegetariány a vegany. Obsahuje také vysoký podíl vitamínu B2, hořčíku a vlákniny. Dopřát by si jí měli lidé trpící na migrény. Napomáhá snižovat krevní tlak, při kardiovaskulárních onemocněních, rakovině tlustého střeva a při cukrovce.

12 kusů 40 minut + pečení batátu
Karbanátky Ingredience:

  • 150 g quinoy
  • 1 větší batát (cca 200 g)
  • 5 lžic Hrašky na zahušťování
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dcl slunečnicového oleje na smažení
  • sezam na obalení

Batát upečte do měkka při 180°C, trvá to cca 1 hodinu. Quinou několikrát propláchněte vroucí vodou a vařte v dvojnásobném množství vody do měkka cca 15 minut, nechte pod pokličkou dojít. Nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na oleji. Batát oloupejte, rozmačkejte vidličkou, smíchejte s uvařenou quinoou, osmaženou cibulkou a česnekem a s Hraškou. Tvořte placičky, obalujte v sezamu a krátce osmažte na oleji.