Detoxikační potraviny – pět nejúčinnějších

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Detoxikační potraviny jsou potraviny, které pročisťují orgány trávicího systému a ty pak lépe pracují. Detoxikaci můžete nejlépe dosáhnout prostřednictvím zásadotvorného stravování a s dopomocí detoxikačních produktů. Při detoxikaci dochází v prvé řadě k pročištění jater, což je jeden z největších a nejvíce zatěžovaných orgánů. Důležitou funkcí jater je totiž zachycování a zpracování toxinů. Toxiny se do těla mohou dostat ve formě chemikálií z ovzduší, ale nejvíce se uvolňují jako odpadové látky z jídla, které konzumujeme. Detoxikační potraviny pomáhají eliminovat tyto toxiny následujícími způsoby: čištěním krve, neutralizací toxinů a cholesterolu za pomocí žluče a rozložením toxinů taktéž za pomocí žluče, což vede k jejich eliminaci z těla. Tím umožňují játrům lépe vykonávat jejich funkci. Detoxikační potraviny by měly obsahovat látky, které napomáhají vyčistit játra od toxinů, které se v nich usadily. Měly by proto být bohaté navitamíny B, C, E, A a vlákninu, jejíž přítomnost ve stravě je naprosto nezbytná pro účinnou detoxikaci střev.

Mezi 5 nejúčinnějších detoxikačních potravin patří:

1. Zázvor

Kořen zázvoru stimuluje cirkulaci krve – tudíž napomáhá filtrovat toxiny z těla a eliminovat je mimo jiné i prostřednictvím tekutin ve formě potu a moči. Vyznačuje se také antioxidačním účinkem,

2. Česnek

Česnek je přírodní prostředek, který čistí krev a snižuje riziko vzniku krevních sraženin. Také z ní odstraňuje tuky. Snižuje krevní tlak a je považován za efektivní detoxikační potravinu. Detoxikačního účinku dosáhnete, jestliže přidáte 4 až 5 stroužků syrového česneku do vašeho jídla. Česnek obsahuje hodně metioninu a cysteinu, což jsou esenciální aminokyseliny, které chrání játra tím, že jim pomáhají produkovat žluč, která pak odstraňuje z těla toxiny rozpustné v tucích.

3. Koriandr

Koriandr byl vědci testován a uznán pro jeho schopnost odstranit z těla nadbytečné minerály. Koriandr umí z lidského těla efektivně eliminovat toxické kovy, jako je olovo, rtuť a hliník. Za účelem detoxikace byste ho měli přidávat do vašich pokrmů.

4. Zelenina

Zelenina obsahuje velké množství chlorofylu, který je nejen užitečný k lepšímu trávení tuků, ale má pro lidské tělo i řadu jiných blahodárných účinků. Zelená listová zelenina navíc obsahuje vitamin E potřebný k ochraně jater a cibule, fazole a růžičková kapusta obsahují metionin a cystein, které taktéž chrání játra. Zelená listová zelenina, růžičková kapusta, brokolice, ale i květák, cibule a červená řepa jsou doporučovány jako detoxikační potraviny.

5. Syrové ovoce

Syrové ovoce obsahuje vysoký podíl vlákniny a ovoce jako ananas, mango, jablka, pomeranče, hrušky, grepy a broskve obsahují velké množství prospěšných látek jako například vitamin C, beta karoten a antioxidanty, důležité pro účinnou detoxikaci organismu.