Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Zelený ječmen

01.03.2018
Zelený ječmen
Zelený ječmen patří mezi, v současnosti velmi oblíbené, zelené potraviny. Do této skupiny potravin řadíme i například známou chlorellu nebo spirulinu. Zelený ječmen bývá též někdy označován jako mladý ječmen. Jedná se o zpracování známé obiloviny ječmene setého (Hordeum vulgare). Nejedná se o zralé klasy obilí, ale o ještě nedozrálý ječmen, který dorůstá výšky kolem 25 centimetrů. Bývá označován jako ječná tráva. V této fázi růstu obsahuje nejvíce přírodních látek, prospěšných pro naše zdraví - vitamíny, vlákninu, minerály a další látky.

Zpracování zeleného ječmene

Sklizené lístky ječmene se omyjí a vylisují. Vylisovaný kapalný extrakt se vysuší, a tím vznikne jemný zelený prášek, který je obsažen ve výživových doplňcích. Prášek se obvykle rozpouští ve vodě (150 ml) a slouží k přípravě oblíbeného zeleného nápoje, ale můžete ho rozmíchat i ve vhodné ovocné šťávě. Lze rovněž přidat i do studených pokrmů – müsli, salátů aj. Aby mohl začít příznivě působit, je dobré jej užívat po dobu přibližně dvou až tří měsíců.

 

Látky obsažené v zeleném ječmeni

Zelený ječmen je řazen i mezi tzv. superpotraviny, což znamená, že v koncentrované formě obsahuje více živin než běžné potraviny. Jaké důležité látky tedy zelený ječmen obsahuje?

 

Z vitamínů můžeme zmínit vitamíny ze skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin), vitamín C (kyselina askorbová), vitamín E (tokoferol), vitamín K (fytochinon) nebo vitamín B7 (biotin; vitamín H). Z minerálů obsahuje draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík. Z dalších látek obsahuje vlákninu, cholin, chlorofyl nebo beta-karoten. Obsahuje také 17 z 20 základních aminokyselin.

 

Z uvedených látek se vitamíny C, E nebo beta karoten řadí k tzv. antioxidantům, což jsou látky, která nás pomáhají chránit před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

 

Specifické postavení mezi zmíněnými látkami zaujímají cholin a chlorofyl.

Cholin je označován jako vitamín B8 (to je nepřesné označení, jelikož se nejedná o vitamín) nebo lidově mozkový vitamín, a to z toho důvodu, že je základním stavebním kamenem neuromediátoru acetylcholinu. Neuromediátor je látka, která zprostředkovává nervosvalový přenos signálu v mozku a do nervosvalové ploténky. Je důležitý pro správně fungování nervového systému a také koordinaci pohybů. Proto jeho nedostatek může být jedním z faktorů, které ovlivňují vznik Alzheimerovy choroby. Cholin se také podílí na metabolismu tuků a cholesterolu v organismu. Je součástí sloučeniny fosfatidylcholinu, která zabraňuje hromadění cholesterolu a tuku v organismu a vytváří ochranu jater (příp. podporuje léčbu) před poškozením alkoholem, toxiny a léky. Cholin spolu s betainem a methioninem zajišťuje přepravu tuků do buněk.

 

Chlorofyl, má význam při vnitřním užití – zlepšuje metabolismus, urychluje zánětlivé procesy v organismu (má protizánětlivý a antiseptický účinek). Zlepšuje přenašečovou kapacitu pro kyslík, působí příznivě na stav srdce, cév či tvorbu krve. Dá se aplikovat i zevně v obkladech či mastech, kdy se rovněž využívá jeho protizánětlivý, antibakteriální a hojivý účinek. Tím ale příznivé účinky chlorofylu v mastech či krémech nekončí - mohou se využít jeho deodorační účinky (ve sprejích odstraňuje zápach z nohou či obuvi), podpora granulace a epitalizace tkáně při hojení ran.

Zelený ječmen

Významnou vlastností zeleného ječmene je to, že pomáhá alkalizovat organismus. Toho je možné využít v přírodní medicíně při podpoře odkyselení organismu. Je také zajímavé, že jedna vědecká studie, naznačila antidepresivní působení mladého ječmene při jeho podávání myším, v rámci nuceného plaveckého testování.

 

Co se týče jeho užívání v období těhotenství a kojení, oficiálně není jeho užívání potvrzeno, ale řada zdrojů, nezávisle na sobě, uvádí možnost přiměřeného užívání i v tomto období. Nežádoucí účinky u zeleného ječmene nejsou uváděny. Ale je dobré zmínit, že se mohou na začátku užívání vyskytnout menší projevy (bolest hlavy, únava, průjem), protože se tělo čistí a přizpůsobuje na novou potravinu. Co se týče kontraindikací, neměl by se užívat po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii. Vzhledem k obsahu vitamínu K by měli být opatrní pacienti s poruchou krevní srážlivosti, užívající Warfarin či podobně působící léky.

 

Zelený ječmen (stejně jako jiné zelené potraviny) by neměl užívat onkologický pacient s probíhající radioterapií, protože zelený ječmen je silný antioxidant, chránící buňky. U zdravého člověka je to samozřejmě plus, ale při radioterapii tak zelený ječmen ochraňuje všechny buňky včetně rakovinných, které by byly odolnější vůči radioterapii. Na druhé straně pacient s chemoterapií může užívat zelený ječmen a další zelné potraviny bez omezení.

 

Pro zajímavost: Historici zjistili, že mladé výhonky ječmene byly oblíbeny již ve starém Egyptě a Číně.

 

Doporučujeme Zelený ječmen BIO.

Celková nabídka zelených potravin.


Související články:
Moringa olejodárná (Moringa oleifera)
Chlorella pyrenoidosa
Mladý ječmen - zelený zdroj zdraví v jedné sklenici
Mladá pšenice


01.03.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Priessnitzův obklad
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Sušení ovoce a zeleniny
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Červená fermentovaná rýže
Jaké největší stravovací chyby děláme
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Nemoc není zlo, umožňuje člověku zlepšit charakter

598,- Kč

598,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS