prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Zelený čaj - poklad nad poklady

16.11.2006
Zelený čaj má jemnou chuť a neobvyklou barvu zejména pro vyznavače černého čaje. Jeho chuť jim může připadat trpčí a slabě svíravá. Vyznačuje se však silnějším povzbuzujícím účinkem než čaj černý. Za to má, ale mnohem méně kofeinu a taninů.

Zelený čaj:

  • obsahuje látky, které účinně brání tvorbě zubního kazu (může způsobit nežádoucí zabarvení zubů)
  • je účinný při onemocnění dásní
  • zpomaluje růst bakterií typu streptococcus mutans
  • prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory
  • přispívá i ke snížení tělesné váhy
  • posiluje krevní stěny
  • snižuje cukr v krvi

 

Výzkumy prokázaly velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz.



Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7 x silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním. Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Slibné jsou výsledky zkoumání odhalující, že zejména zelený čaj má protialergické účinky. Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu.



Když necháme zelený čaj vyluhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působíme na trávicí trakt, protože třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla. Těhotné, kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, protože je v něm již velmi malý obsah kofeinu a taninů. Zelený čaj bychom měli pít neslazený a pokud možno bez mléka, podstatně totiž snižuje jeho léčivé účinky.



V článku jsem použila materiály Pavla Martina a své osobní zkušenosti.

 


Celková nabídka zelených čajů a přípravků obsahujících extrakt ze zeleného čaje.


Související články:
Proč pít zelený čaj?
Katechiny
Kladný vliv zeleného čaje
Jak vynechat denní kávu aneb Špaldové kafe jako cesta ke zdraví
Je káva škodlivá?
Čaje z bylinek a jiné poznámky k přírodní léčbě
Různé druhy čaje
Zelený čaj pro zdraví
Zelený čaj a oční choroby
Zelený čaj
Červený čaj neboli Pu-Erh
Keratosis pilaris - kůže jako brusný papír


16.11.2006
autor: Simona Grygárková, Dis.
zdroj: www.prodamy.cz
další články v rubrice: Prevence


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS