Žampion brazilský

Žampionů existuje na několik druhů, některé z nich jsou dostupnější, jiné méně, co jim však nelze odepřít, je jejich pozitivní vliv na naše zdraví. Mnohé z nich se vyznačují svými antibakteriálními, antibiotickými a antidiabetickými účinky, napomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru, předcházejí procesu kornatění cév, chrání před vznikem rakoviny. Zmírňují projevy lupenky, pomáhají léčit atopický ekzém. Za zmínku stojí také jejich vysoká biologická hodnota, kdy obsahují širokou škálu vitamínů skupiny B, jako jsou B1, B2, B3, B9, dále pak provitamín A a E. Co se minerálních látek týká, nechybí draslík, vápník, železo, fosfor, selen a zinek.

Klasický žampion je v české kuchyni více než doma, co však víme o jednom z jeho příbuzných, žampionu brazilském?

Žampion brazilský, neboli Agarocis blazei, je u nás znám pod označením žampion mandlový, které si vysloužil pro typicky mandlovou chuť a vůni. Není žádnou novinkou, lidé v něm hledali sílu a odpověď na jednotlivé neduhy po dlouhá staletí, kdy v jeho zázračnou moc věřili i starobylí Inkové.

Plodnice obsahuje až 90 % vody, nejvíce zastoupeným minerálním prvkem je zde draslík. Ten, jak už někteří z vás vědí, zodpovídá za celou řadu důležitých funkcí, jako je srdeční činnost, regulace krevního tlaku, zajištění svalového tonu a stálosti vnitřního prostředí, tzv. homeostázy. Dále se podílí na vodním hospodářství, kdy ovlivňuje tekutinu uvnitř buněk, zároveň se chová jako diuretikum, to znamená, že z těla odvádí toxické látky a nepotřebné metabolity.

ReishiKromě draslíku obsahuje tento druh žampionu i tzv. beta-glukany zvyšující výkonnost našeho imunitního systému. Jedním z několika benefitů je výživa makrofágů, které neúnavně kolují tělem, aby pohlcovaly a zneškodňovaly cizí, nefunkční, mrtvé či nemocné buňky. Mimo jiné napomáhají v procesu hojení ran, tlumí záněty a díky velkému podílu na imunitních reakcích řadíme beta-glukany mezi významné antioxidanty. Aby toho nebylo málo, po antibiotické léčbě přispívají k celkové regeneraci těla, pozitivně ovlivňují proces tzv. hemopoezy, tvorby červených krvinek, podporují funkci endokrinního systému.
Žampion brazilský obsahuje výrazně více beta-glukanů než v současné době propagované houby shiitake či reishi. Dokonce i enzymatická aktivita je u této houby trojnásobně vyšší než u jejich kolegyň, outkovky či housenice. Zanedbatelný není ani antikancerózní charakter houby, kdy díky speciálním složkám dochází k útlumu enzymu arotamasy, který je spojován s nádorovým bujením.Shiitake

Tradiční čínská medicína používá žampion brazilský při:

  • léčbě rakoviny plic, žaludku, prsu, vaječníků, prostaty či děložního hrdla,
  • diabetu 2. typu, u 1. typu pak zmírňuje autoimunitní reakci těla vůči beta buňkám na slinivce břišní,
  • vysokém krevním tlaku,
  • snížení nežádoucího LDL cholesterolu,
  • podpoře střevních funkcí,
  • imunitních poruchách, jako jsou alergie, autoimunitní reakce, AIDS,
  • léčbě infekcí a kožních onemocnění,
  • nedokonalém trávení, pocitech plnosti, nadýmání.

Využití této houby je hned několikeré. Z jejich plodnic lze připravit čaj, z celých hub pak rizoto, houbové placky, případně je smíchat s kroupami a kyselým zelím a doplnit tak český vánoční stůl o netradičně pojatého houbového Kubu. Jelikož se houby prodávají více méně sušené, před použitím doporučuji nejdříve oprat a namočit na 2 hodiny (na 20 g sušených hub asi 200 ml tekutiny). Po nabobtnání, kdy výrazně zvětší svůj objem, necháme houby okapat a dále je upravujeme jako čerstvé. Před konzumací je dobré nechat projít varem.

 

Zpět nahoru