Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Suplementace konjugovanou linolenovou kyselinou zmenšuje tukovou hmotu

13.04.2005

Doktor Jean-Michel Gaullier ze skandinávského výzkumného centra ve městu Kjeller v Norsku se svými kolegy zjistil, že konjugované užívání linolenové konjugované kyseliny snižuje obsah tělesné tukové tkáně (body fat mass - BFM) u zdravých dospělých s nadváhou. Výsledky této randomizované, dvojitě slepé studie byly uveřejněny v červnovém čísle časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Konjugovaná kyselina linolenová (CLA) byla objevena jako součást hovězí svaloviny. Jsou známy její antikarcinogenní účinky. Krátkodobé studie zjistily, že CLA snižuje obsah tělesného tuku. Dlouhodobější studie nebyla do této doby provedena. Do studie bylo zahrnuto celkem 180 dobrovolníků s BMI (body mass indexem) 25 až 30 kg/m2. Tito lidé nebyli jakkoliv omezováni v jídle a byli randomizováni do skupiny se suplementací volnými mastnými kyselinami s CLA, triacylglycerolem s CLA nebo placebem (olivový olej).


Výsledky studie ukázaly, že ve srovnání se skupinou s placebem byla průměrná hodnota BFM měřená absorptiometrem o 8.7 % ± 9.1 % nižší ve skupině s CLA-glycerolem, o 6.9 % ± 9.1% nižší ve skupině s CLA-volnými mastnými kyselinami. Tyto změny nebyly spojeny s cvičením či držením diety.


Ve srovnání s hodnotami před započetím studie byla zjištěna vyšší hladina LDL cholesterolu ve skupině užívající CLA s volnými mastnými kyselinami a pokles HDL cholesterolu ve skupině s CLA triacylglycerolem. Nežádoucí účinky byly většinou gastrointestinálního původu a vyskytly se v 11,5 % u osob se suplementací CLA.


Vědci uvedli, že dlouhodobá suplementace CLA-volnými mastnými kyselinami a CLA-triacylglycerolem snižuje tělesný tuk u zdravých dospělých osob s nadváhou.

 

Celková nabídka přípravků s kyselinou linolenovou.


 



13.04.2005
zdroj: Am J Clin Nutr. 2004;79:1118-1125
další články v rubrice: Prevence


 
Celer – léčivá potravina
Priessnitzův obklad
Melatonin - hormon tmy a spánku
Collesova zlomenina
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
„Hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol
5 tipů, jak posilovat mozek!
Účinky alkoholu na lidské tělo z hlediska ajurvédy
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Psychosomatika: zdánlivě triviální věda
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS