Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Sodík

12.05.2009
Sodík je volně dostupný ve formě kuchyňské soli (chemicky chlorid sodný). Vyskytuje se i v jiných sloučneninách - mléčnan sodný (součást intravenózní výživy), fosforečnan trisodný (projímadlo, existující v zahraničí na lékařský předpis ) či hydrogenuhličitan sodný (obsažen v antacidech, lécích proti překyselení žaludku). Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů, kontrakcí svalů nebo udržení normálního srdečního rytmu.

Sodík je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Jednoznačné denní množství sodíku není stanoveno, doporučení lékařů se pohybují mezi 1 až 3 gramy denně. Pro srovnání, jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.



Většina diet obsahuje množství sodíku překračující denní spotřebu. V oblastech s mírným podnebím je zvýšená potřeba sodíku ojedinělá a to i v případě máloslané diety. Kdežto v tropických oblastech může zvýšený příjem sodíku chrání před přehřátím, které je způsobeno sníženou hladinou sodíku danou pocením. Sodík se podává i při ztrátách způsobených dlouhodobými průjmy a zvracením hlavně u dětí a také při nedostatku způsobeného některými poruchami ledvin, užíváním diuretik nebo silným krvácením.



Nedostatek sodíku způsobený dietou se projevuje ojediněle. Obyčejně vzniká z nedostatku, který je způsoben již zmíněnými průjmy, zvracením či silným pocením. Zpočátku se projevuje letargií, svalovými křečemi či závratěmi. V těžších případech se projevuje zmateností, mdlobami a palpitacemi. Nadměrný příjem sodíku je dávan do souvislostí se zvýšením krevního tlaku. U těchto pacientů může zvýšit riziko srdečního záchvatu a poškození ledvin. Dalšími nežádoucími účinky jsou nadměrné zadržování tekutin způsobující závratě a otoky končetin i tváře. Vysoké dákvy (i kuchyňské soli) mohou způsobit kóma a být smrtelné.



Celková nabídka přípravků obsahujících Sodík.


Související články:
Nikl
Molybden
Měď
Proč naše tělo potřebuje sůl?
Draslík
Banány
Chlór


12.05.2009
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS