Sodík

Sodík je volně dostupný ve formě kuchyňské soli (chemicky chlorid sodný). Vyskytuje se i v jiných sloučeninách – mléčnan sodný (součást intravenózní výživy), fosforečnan trisodný (projímadlo, existující v zahraničí na lékařský předpis ) či hydrogenuhličitan sodný (obsažen v antacidech, lécích proti překyselení žaludku). Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů, kontrakcí svalů nebo udržení normálního srdečního rytmu.

Sodík je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Jednoznačné denní množství sodíku není stanoveno, doporučení lékařů se pohybují mezi 1 až 3 gramy denně. Pro srovnání, jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Většina diet obsahuje množství sodíku překračující denní spotřebu. V oblastech s mírným podnebím je zvýšená potřeba sodíku ojedinělá a to i v případě málo-slané diety. Kdežto v tropických oblastech může zvýšený příjem sodíku chrání před přehřátím, které je způsobeno sníženou hladinou sodíku danou pocením. Sodík se podává i při ztrátách způsobených dlouhodobými průjmy a zvracením hlavně u dětí a také při nedostatku způsobeného některými poruchami ledvin, užíváním diuretik nebo silným krvácením.

Nedostatek sodíku způsobený dietou se projevuje ojediněle. Obyčejně vzniká z nedostatku, který je způsoben již zmíněnými průjmy, zvracením či silným pocením. Zpočátku se projevuje letargií, svalovými křečemi či závratěmi. V těžších případech se projevuje zmateností, mdlobami a palpitacemi. Nadměrný příjem sodíku je dávan do souvislostí se zvýšením krevního tlaku. U těchto pacientů může zvýšit riziko srdečního záchvatu a poškození ledvin. Dalšími nežádoucími účinky jsou nadměrné zadržování tekutin způsobující závratě a otoky končetin i tváře. Vysoké dávky (i kuchyňské soli) mohou způsobit kóma a být smrtelné.

 

Zpět nahoru