prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Rooibos - aneb čajovníkovec neznamená čaj

25.08.2015
Rooibos

V současné době se můžeme setkat mezi milovníky zdravého životního stylu s rostoucí oblibou čaje s tajuplným názvem Rooibos. Na začátek je nutno říci, že se nejedná o čaj, ale o nápoj připravovaný z listů a natě keře s názvem čajovníkovec kapský (Aspalathus linearis), který patří do čeledi bobovitých (Fabaceae). “Pravý” čaj se přípravuje z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis či též Thea sinensis).

Čajovníkovec australský je vytrvalá rostlina s jemně jehličkovitými listy. Jako rostlinná droga se sklízí nať a s ní i listy, kterou sběrači odříznou asi 35 cm nad zemí. Zpracovává se tedy celá rostlina, jejíž listy i větve se rozdrtí na velmi drobné kousky a posléze se upraví fermentací (a suší se na slunci). Listy oxidují a získávají charakteristickou červenohnědou barvu, tak typickou pro tento nápoj. Proto je také znám pod nepřesným označením “červený čaj”. Pokud k fermentaci nedojde, rooibos má zelenou barvu (jde o tzv. neoxidovaný rooibos).

 

Je zajímavé, že čajovníkovec kapský roste pouze v Jižní Africe na malém území v Cederbergu v provincii Západní Kapsko. Je to území velké pouhých 25000 hektarů, ve výšce od 450 m nad mořem. Z obsažených látek lze jmenovat třísloviny, stopové prvky a minerály (železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden), látka zvláštní chemické povahy, zvaná aspalathin, flavonoidy, organické kyseliny, vitamin C a další látky. Podobně jako zelený a černý čaj obsahuje rooibos antioxidanty (flavonoidy, vitamin C). Rovněž na rozdíl od “pravého” čaje neobsahuje kofein, a proto je z těchto důvodů oblíben příznivci zdravého životního stylu.

 

Rooibos a jeho účinky pro naše zdraví?

Působí celkově relaxačně (zklidňuje a pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti), podporuje imunitní systém. Někdy bývá součástí různých diet, což je založeno na poznatku, že jeho mírně močopudné působení v kombinaci s podporu spalování tuků a mírným ovlivněním centra hladu v mozku pomáhá při dietním procesu. Dále se uvádí, že působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže. Vzhledem k obsahu antioxidantů pomáhá likvidovat tzv. volné radikály, které mohou být jedním z faktorů zapříčiňující vznik rakoviny.

 

Jako zajímavost lze uvést, že v Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Vůně rooibosu je často popisována jako sladká (a to i bez přidání cukru) a mírně ořechová. Příprava rooibosového nálevu je v podstatě stejná jako příprava černého čaje s tím rozdílem, že vůně je vylepšená delším vařením. Někdy se rooibos také míchá s různými přísadami, aromatickými bylinami a podobně.

 

Celková nabídka přípravků obsahující Rooibos (Čajovníkovec kapský).


Související články:
Matcha – zelený čaj nejen pro samuraje
Volné radikály a antioxidanty
Bioflavonoidy
Čaje, které zahřejí i pomohou vašemu zdraví na podzim


25.08.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

159,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS