Rooibos – aneb čajovníkovec neznamená čaj

cm rooibos

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V současné době se můžeme setkat mezi milovníky zdravého životního stylu s rostoucí oblibou čaje s tajuplným názvem Rooibos. Na začátek je nutno říci, že se nejedná o čaj, ale o nápoj připravovaný z listů a natě keře s názvem čajovníkovec kapský (Aspalathus linearis), který patří do čeledi bobovitých (Fabaceae). “Pravý” čaj se přípravuje z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis či též Thea sinensis).

Čajovníkovec kapský je vytrvalá rostlina s jemně jehličkovitými listy. Jako rostlinná droga se sklízí nať a s ní i listy, kterou sběrači odříznou asi 35 cm nad zemí. Zpracovává se tedy celá rostlina, jejíž listy i větve se rozdrtí na velmi drobné kousky a posléze se upraví fermentací (a suší se na slunci). Listy oxidují a získávají charakteristickou červenohnědou barvu, tak typickou pro tento nápoj. Proto je také znám pod nepřesným označením “červený čaj”. Pokud k fermentaci nedojde, rooibos má zelenou barvu (jde o tzv. neoxidovaný rooibos).

Je zajímavé, že čajovníkovec kapský roste pouze v Jižní Africe na malém území v Cederbergu v provincii Západní Kapsko. Je to území velké pouhých 25000 hektarů, ve výšce od 450 m nad mořem. Z obsažených látek lze jmenovat třísloviny, stopové prvky a minerály (železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden), látka zvláštní chemické povahy, zvaná aspalathin, flavonoidy, organické kyseliny, vitamin C a další látky. Podobně jako zelený a černý čaj obsahuje rooibos antioxidanty (flavonoidy, vitamin C). Rovněž na rozdíl od “pravého” čaje neobsahuje kofein, a proto je z těchto důvodů oblíben příznivci zdravého životního stylu.

Rooibos a jeho účinky pro naše zdraví?

Působí celkově relaxačně (zklidňuje a pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti), podporuje imunitní systém. Někdy bývá součástí různých diet, což je založeno na poznatku, že jeho mírně močopudné působení v kombinaci s podporu spalování tuků a mírným ovlivněním centra hladu v mozku pomáhá při dietním procesu. Dále se uvádí, že působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže. Vzhledem k obsahu antioxidantů pomáhá likvidovat tzv. volné radikály, které mohou být jedním z faktorů zapříčiňující vznik rakoviny.

Jako zajímavost lze uvést, že v Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Vůně rooibosu je často popisována jako sladká (a to i bez přidání cukru) a mírně ořechová. Příprava rooibosového nálevu je v podstatě stejná jako příprava černého čaje s tím rozdílem, že vůně je vylepšená delším vařením. Někdy se rooibos také míchá s různými přísadami, aromatickými bylinami a podobně.