Pycnogenol

Pycnogenol je vlastně vyčištěný extrakt z jehlic mořské borovice (Pinus maritima). Pinus maritima roste v oblasti Biskajského zálivu ve Francii. Hlavní obsahovou látkou je směs látek označovaných jako oligomerní prontocyanidiny. Pycnogenol je tedy vlastně sloučenina obsahující ve velmi koncentrované formě více než 40 bioflavonoidů ze skupiny proanthocyanidinů s nejvyšším antioxidačním účinkem.

Pycnogenol se skládá současně z malých i velkých molekul bioflavonoidů, což mu umožňuje velkou využitelnost organismem. Malé molekuly jsou totiž schopné snadno pronikat tělními buňkami a zde je uvnitř chránit, zatímco velké molekuly zůstávají v krevním řečišti, kde plní své léčebné funkce. Název získal díky unikátním barvám: červená, modrá a purpurová. Nacházejí se v borůvkách, brusinkách, grepech, červeném víně, ořechách a různých druzích ovoci.

Hlavní význam je v působení jako antioxidant. Z hlediska antioxidačního účinku je Pycnogenol významný především tím, že zneškodňuje mimořádně širokou škálu tzv. volných kyslíkových radikálů. Volné radikály jsou nestabilní částice, které jsou v určitém množství pro život nezbytné, např. pro správnou funkci imunitního systému. V nadměrném množství jsou však pro lidský organizmus velice nebezpečné. Jejich přebytek sice sám o sobě žádnou nemoc přímo nezpůsobuje, ale průběh všech onemocnění zhoršuje. Uveďme zejména srdečně-cévní, nádorové a autoimunitní choroby, postižení pohybového aparátu, nemoci jater, slinivky břišní, Alzheimerovu chorobu, která ničí duševní schopnosti nemocného. Bohužel musíme připomenout i přímou souvislost volných radikálů s urychlením procesu stárnutí, jehož jedním z nepříjemných projevů je tvorba vrásek. Jedinou známou ochranou proti volným kyslíkovým radikálům jsou zatím antioxidanty, které si však liší svojí účinností.

Pycnogenol dále pomáhá snižovat hladinu histaminu, prevenci kardiovaskulárních onemocnění, prevence a terapii křečových žil (varixů). Výrazně snižuje riziko vzniku srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Nejen, že snižuje vysoce nebezpečnou oxidaci LDL cholesterolu, ale dokonce snižuje i ukládání tuků do tukových buněk. Pomáhá při výživě mozkových buněk a tím zlepšuje jejich funkci (především paměť).

 

Zpět nahoru