Nebuď potravou pro houbu Candida – Příznaky doprovázející léčbu houbové infekce

Zásadním problémem při léčbě pacientů s houbovou infekcí je vznik nepříjemných vedlejších příznaků, spojených s nahromaděním toxických látek z poškozeného těla houby v organismu. Je obtížné předvídat během terapie všechny reakce organismu na používané přípravky. Nepříznivé vedlejší účinky jsou jen v některých případech zdraví nebezpečné, přesto obvykle vyvolávají obavy nemocného a značný neklid.

Uvádím zde popis těchto symptomů a příčinu jejich vzniku.

Jarisch-Herxheimerova reakce

Jarisch-Herxheimerova reakce se objevuje u některých lidí léčených na houbovou infekci, když se z mrtvých bakterií a parazitů (včetně hub) uvolňuje do krve velké množství endotoxinů. Kumulace ve vnitřních orgánech a v krvi toxinů, vytvářených houbou, které se uvolňují během jejího rozkladu, a odpadních látek normální látkové přeměny, narušuje biochemickou přeměnu organismu a má negativní vliv na činnost imunitního systému. Přítomnost endotoxinů v krvi způsobuje celkové narušení metabolismu bílkovin, tuků a sacharidů, jehož výsledkem je zintenzivnění zánětlivých procesů, porucha srážlivosti krve a vazomotorické poruchy. Jak dlouhé bude trvání těchto příznaků, není možno předvídat – několik dnů až několik týdnů. Záleží na množství škodlivých látek a účinnosti vnitřních orgánů, které se účastní jejich odstranění z organismu.

Reakcí organismu na tyto procesy může být: – celková malátnost – pocit únavy – bolesti hlavy a závratě – problémy s koncentrací pozornosti – náladovost – podrážděnost – přecitlivělost na zvuky a pachy – pocit chladu a zimnice – hnisavá rýma – vyplivování hustého, lepkavého sekretu nepříjemně páchnoucího – bolesti svalů – průjem – bolest břicha – nevolnost a zvracení – bušení srdce – nadměrná potivost – bolesti svalů, křeče a svalový třes – bolesti kostí – děs a neklid – psychická přecitlivělost – svědění kůže – kožní vyrážky – změna zabarvení a zápachu moči.

Jarisch-Herxheimerova reakce, která se projeví u člověka nemocného houbovou infekcí, se považuje za zhoršení stavu. Přesto ujišťuji, že je to přechodná reakce, symptom očišťování a uzdravování organismu. Není obvykle nebezpečná, ale velmi nepříjemná a bolestivá pro pacienta. Budou-li negativní projevy sílit, je vhodné dočasně snížit dávky rostlinného přípravku. Kvůli snadnějšímu odstranění nahromaděných toxinů z organismu, doporučuji vypít denně asi 2 litry kvalitní vody.

Hypoglykémie (snížení hladiny krevního cukru)

Nepříznivou reakcí, objevující se u některých lidí v počátečním období léčby houbové infekce je vznik příznaků hypoglykémie, kdy se hladina glukózy v krvi sníží pod 50-60 mg/dl. U mnoha lidí, jejichž strava je bohatá na sacharidy, se objevuje nestálost produkce inzulínu slinivkou břišní. Množství inzulínu neodpovídá druhu a množství snědeného jídla. U těchto osob každý druh jídla způsobuje vylučování příliš velké nebo příliš malé dávky inzulínu. Krátkodobý vysoký nárůst množství cukru v krvi nevyvolává významné fyzické projevy, avšak snížení množství cukru vyvolá symptomy hypoglykémie. Projevují se neustálou únavou, ztrátou energie, sníženou rozumovou schopností, silným neklidem, podrážděním, zvýšenou potivostí, chvěním a bolestmi svalů. Důsledkem je snížení schopnosti člověka vykonávat fyzickou i duševní práci.

Nízká koncentrace cukru v krvi více oslabuje rozumové schopnosti, než chybějící fyzické zdraví, neboť mozkové buňky jsou zvláště citlivé na nedostatek glukózy. Nepříznivé symptomy spojené s tímto jevem jsou někdy tak silné, že nemocného velmi znepokojují. Zřetelně tehdy vzrůstá chuť jíst sladkosti a potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Proto v případech nadměrné chuti na sladkosti je třeba vždy zapojit do léčby probiotika a použít přípravky s organickým chromem, které mírní výše popsané příznaky.

Účelem zavedení diety s omezeným množstvím sacharidů je zastavení rozvoje kvasinek v průsvitu střeva. Tato dieta může zpočátku prohloubit hypoglykémii, která může trvat až do doby, než bude slinivka opět správně vytvářet inzulín, a tím se obnoví stabilní koncentrace cukru v krvi. Je toho možno dosáhnout celkovým vyloučením z diety, na dobu 5-6 měsíců, cukru a veškerých výrobků z něj, změnou druhu potravin obsahujících škrob i snížením jejich množství a změnou způsobu kombinace jednotlivých složek potravy.

Při regulaci správného množství cukru v krvi hraje velmi významnou roli biotin (vitamin H), který se spoluúčastní syntézy glukózy v játrech. Je vytvářen pomocí střevní flóry. Proto porušení množství a kvality mikroflóry střev může vést k nedostatku tohoto vitamínu, a v důsledku toho k hypoglykémii. Je třeba mít na paměti, že doplněk biotin bez inositolu může způsobit poškození jaterních buněk.

Ukázka z knihy Nebuď potravou pro houbu Candida.

Zpět nahoru